Nejvyšší soud se zastal internetového piráta, který měl platit vysokou škodu

Výše škody způsobená nelegálním stahováním kopie nemůže být stanovena pouhým vynásobením ceny originálního díla (například na CD nebo DVD). Takové rozhodnutí vydal Nejvyšší soud v Brně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

klávesnice

klávesnice | Foto: stock exchange

Soud rozhodl, že škoda, kterou internetoví piráti způsobí, nemůže vycházet jen z prostého vynásobení ceny originálního nosiče krát počet stažených kopií.

Tento způsob výpočtu totiž vede k astronomickým částkám a to je podle Nejvyššího soudu nepřijatelné. Neodráží totiž reálné ztráty nositelů práv.

Podle Nejvyššího soudu by si každý, kdo si stáhne nelegální kopii, film nekoupil a nepodíval se na něj, takže by filmaři tolik nevydělali. Navíc často je stahovaná verze v horší kvalitě, takže není možné vycházet vůbec z ceny DVD, ale spíš z poplatku za přehrání na některém z legálních serverů.

Problém začal Nejvyšší soud řešit na základě dovolání Reného Rozmahela, který nahrál na takzvané filehostingové servery 372 filmových a 33 hudebních děl. V různých internetových fórech pak na tuto stránku umístil odkazy.

Městský soud v Brně mu za to předloni uložil tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let. K tomu měl distribučním společnostem uhradit škodu, kterou soud vyčíslil na 11 milionů korun. Škodu potvrdil i loňský verdikt Krajského soud v Brně.

Nejvyšší soud ale rozhodl, že se škoda takto vypočítávat nemůže, a případem se proto znovu zabývá Městský soud v Brně. Nový verdikt zatím nevynesl.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme