Nejvyšší soud zamítl dovolání rodiny Mašínovy o vrácení statku na Kolínsku

Nejvyšší soud odmítl vydat Zdeně Mašínové statek v Lošanech na Kolínsku, který rodině zabavili komunisté. Podle soudu nemůže o majetek žádat bez dalších dědiců. Její bratr Josef ale žije v Americe a soudit se nehodlá. Mašínová se teď chce obrátit na Ústavní soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdena Mašínová

Zdena Mašínová | Foto: Česká televize

Sourozenci Mašínovi prohráli další spor se státem o majetek, který jim zabavil komunistický režim. Nejvyšší soud tento týden odmítl dovolání Zdeny Mašínové. Ta se domáhala vrácení rodinného statku v Lošanech na Kolínsku.

Dovolání ale dopadlo neúspěšně - soud potvrdil předchozí výroky, podle kterých nemůže žádat o majetek bez dalších dědiců. Jenže její bratr Josef žije v Americe a vzkazuje, že s českou justicí už nechce mít nic společného.

Se zamítnutím dovolání Zdena Mašínová počítala. Přesto říká, že boj o rodinný majetek ani do budoucna nevzdá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejvyšší soud odmítl dovolání Zdeny Mašínové, která chce od státu vrátit rodinný statek. Podrobnosti zjišťoval Jaroslav Gavenda

„Celkem jsem předpokládala, že jde jen o prodlužování celého případu. Proto nemám velkou naději, ale nemohu se toho vzdát, protože je to pro nás z důvodu rodiny velmi důležité,“ popisuje.

Statek v Lošanech patřil původně otci sourozenců Mašínových, na děti ho přepsal za nacismu. Jenže po další změně režimu o něj rodina přišla. Komunisté ho znárodnili a od té doby chátrá.

„Stav statku samozřejmě odpovídá věku budovy a způsobu jejího využívání. Svědčí to o tom, že by měl objekt získat nového majitele, který by se stavem budovy něco dělal,“ popsal starosta obce Miroslav Jelínek z KSČM.

Podle historika Petra Blažka je to velmi smutný výsledek toho, jakým způsobem komunisté přistupovali k venkovským usedlostem sedláků:

„Tam je dnes v podstatě zachována brána, dům je ve strašném stavu. Před domem je pomník generála Josefa Mašína, ke kterému se vozí květiny. Co je ale za bránou, vypovídá o tom, jaká tu byla minulost.“

Mašínovi chtějí zpět statek v Lošanech na Kolínsku, který jim sebrali komunisti

Číst článek

Právě Zdena Mašínová by rodinný statek opravila ráda. U soudu ale vždy narazila na to, že o navrácení žádá sama - bez účasti dalších dědiců. Kvůli tomu teď zamítl její dovolání i senát Nejvyššího soudu.

„Důsledkem neúčasti byť jen jednoho z nerozlučných společníků v řízení je nedostatek věcné legitimace,“ píše v odůvodnění předsedkyně senátu Blanka Moudrá.

S tím ale advokát Mašínové Milan Janoušek nesouhlasí. „V daném případě soudy projednaly žalobu formálně, že by měli vystupovat všichni dědicové jako žalobci. Domníváme se, že by to tak být nemělo.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O navrácení statku rodiny Mašínovy v Lošanech na Kolínsku mluvil historik Petr Blažek

Chce se proto teď jménem Zdeny Mašínové obrátit na Ústavní soud. Čeká jen, až mu dorazí oficiální usnesení Nejvyššího soudu.

„Ústavní stížnost jsme rozhodnuti s paní Mašínovou podat, protože by se opírala o článek 11 Listiny základních práv a svobod, kde se říká, že každý má právo vlastnit majetek. Vlastnické právo všech vlastníků má stejný zákonný obsah a ochranu a jediný se zaručuje,“ dodává advokát Janoušek.

Pro Zdenu Mašínovou to je zřejmě poslední naděje, jak rodinný statek v Lošanech se symbolickým číslem popisným jedna získat zpět. Její bratr Josef, který žije ve Spojených státech amerických, už totiž nechce mít s českou justicí nic společného.

Českému rozhlasu v emailu napsal, že považuje za ostudu, že případ není ani po čtvrt století od změny režimu vyřešený. Požadavek, aby se osobně musel domáhat o návrat ukradeného majetku, má za absurdní. Druhý bratr Ctirad Mašín zemřel v roce 2011.


Zvětšit mapu

Eva Rajlichová, Jaroslav Gavenda, Laura Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme