Někdejší šéf Sparty Mach musí předložit důkazy. Údajnou manipulaci postavil na domněnce, říká soud

Někdejší šéf fotbalové Sparty a podnikatel Petr Mach musí do 30 dnů dokázat údajnou manipulaci s důkazy ve svém spisu. Mach tvrdí, že se ztratily důkazy o praní špinavých peněz a machinacích na jeho bankovních účtech ve Švýcarsku. Ve spisu se pak podle něj objevily pouze podvrhy. Po státu proto žádá jako náhradu škody přes 80 milionů korun. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 Martina Weissová ale prohlásila, že Mach svou žalobu postavil na domněnce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obvodní soud pro Prahu 2

Obvodní soud pro Prahu 2 | Foto: Filip Jandourek

„Byly na nich odstraněny podpisy účastníků těch operací, byly z toho odstraněny čísla účtů atd. Jsou to vlastně fotokopie, které neříkají vůbec nic,“ vysvětlil Mach, proč si myslí, že dokumenty jsou zfalšované.

„Podle mě je to jednoduché, přijdou prostě úředníci té banky, kteří předkládali policii dokumenty, a řeknou, jestli to předložili a podepsali. Jsem přesvědčený, že takovéto dokumenty banka nemohla ani vydat,“ říká Mach.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových tvrdí, že Machova tvrzení nejsou ničím podložená a neprokazují souvislost mezi nesprávným postupem úřadů a škodou.

Obvodní soud pro Prahu začal projednávat žalobu v dubnu letošního roku.

Podle Macha ve spisu například chybí výběrní lístek z banky, na základě kterého mu prý někdo ukradl ze švýcarského účtu 3,5 milionu dolarů, tedy v přepočtu 83 milionů korun. Přesně tuto sumu tak žádá po státu.

Ztracený dokument je totiž klíčový důkaz pro švýcarskou prokuraturu. „Je to pro mě strašně důležité, protože jedna švýcarská banka napsala, že pokud jí tento důkaz předložím, tak mě okamžitě odškodní,“ řekl v dubnu Mach.

„Chybí tam skutečně doklady, které policie soustředila v tehdejším trestním řízení, za které jsem byl osvobozen. A všechny se v podstatě ztratily,“ dodal.

Ztracené dokumenty se týkají výběrů z účtů v letech 1996 a 1998, tedy v době, kdy si Mach ve vězení odpykával trest kvůli pojišťovacímu podvodu.

Výběrní lístek i další údajně chybějící dokumenty si v mezinárodní právní pomoci vyžádal švýcarský prokurátor, který údajné tunelování Machových švýcarských účtů vyšetřuje.

Někdejší šéf fotbalové Sparty Petr Mach žádá po státu odškodnění 83 milionů korun

Číst článek

Český rozhlas, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme