Někdejší velvyslanec USA prý měl zprávy o neetickém jednání v souvislosti s pandury

Nákup obrněných aut Pandur pro českou armádu údajně provázelo neetické jednání. Před pražským městským soudem to řekl bývalý velvyslanec USA v Česku Richard Graber, který se prostřednictvím videokonference vyjadřoval k údajné korupční kauze lobbisty Marka Dalíka. V souvislosti se zakázkou však bývalý velvyslanec Dalíkovo jméno neuvedl, prý se nezmiňovalo. Řekl jen, že zbrojařská firma Steyr nevěřila tehdejšímu náměstkovi ministryně obrany Martinu Bartákovi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pandur - Vojenský výcvikový prostor Doupov

Pandur - Vojenský výcvikový prostor Doupov | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Policisté vyšetřovali bývalého poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS) Marka Dalíka na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse, který v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů.

Podle spisu si o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral přitom blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl. Dalík vinu odmítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výpověď exvelvyslance USA před pražským soudem přiblížila reportérka Veronika Hlaváčová, komentář přidal reportér Radiožurnálu Janek Kroupa

Bývalý velvyslanec vypovídal z USA prostřednictvím videokonference. V soudní síni byla instalována velká obrazovka a zvukový aparát. Zařízení bylo umístěno před trestním senátem, a svědka tak kromě soudu viděl jen Dalíkův advokát a státní zástupce.

Graber v úvodu své výpovědi uvedl, že se o neetickém jednání dozvěděl při telefonickém rozhovoru se šéfem firmy Steyr Johnem Ullrichem.

„Telefonoval mi prezident Steyru John Ullrich. Naznačoval, že nevěří panu Bartákovi (tehdejší náměstek ministryně obrany, pozn. red.) Pokud si dobře vzpomínám, tak mi z toho vyplynulo, že došlo k nějakému neetickému jednání, nevzpomínám si, že by Ullrich přímo uvedl jméno pana Dalíka,“ řekl Graber. Na přímou otázku, o jaké konkrétní jednání se mělo jednat, odpověděl, že neví.

Zahraniční zbrojaři tvrdí, že úplatek byl potřebný k tomu, aby kontrakt pro českou armádu pokračoval. Česko však nakonec zrušilo původní smlouvu na 199 obrněnců a nechalo si jich dodat jen 107.

Graber při výpovědi doplnil, že si nevzpomíná na žádnou konverzaci, která by se týkala přímo úplatků. „Byly tam náznaky, že k něčemu takovému mohlo dojít. Nevzpomínám si na to, že by bylo diskutováno jméno pana Dalíka,“ uvedl také Graber, který však nevyloučil, že Dalík v celé věci mohl figurovat.

Žádost o miliony prý prosazoval i slovenský lobbista Miroslav Výboh. Při dřívějším jednání to tvrdil další exmanažer zbrojovky Steyr Lutz Kampmann.

Nabídka slovenského lobbisty údajně padla zhruba měsíc po schůzce, kde prý o stejnou částku žádal Dalík. Výboh rovněž u soudu úplatky popřel. Podle médií však byl obviněn rakouskou policií, která se jeho částí kauzy zabývá.

Richard Graber | Foto: Marián Vojtek

Podle reportéra Radiožurnálu Janka Kroupy, který se dění kolem pandurů dlouhodobě věnuje, výpověď Grabera sama o sobě kauzu neposouvá dál, je však důležitá, protože potvrzuje okolnosti, za kterých se příběh odehrál.

„Richard Graber ve své výpovědi potvrdil, že ve stejné době, ve které svědčí další svědci o tom, že ona žádost o úplatek měla proběhnout, že si to nenechali pro sebe a že o tom informovali další instituce,“ poznamenal Kroupa.

Kroupa má jisté vysvětlení i pro poměrně opatrný slovník někdejšího amerického velvyslance v ČR.

„Richard Graber je právník, je to velmi chytrý právník a moc dobře ví, že nemůže použít slovo korupce ve své výpovědi, protože kdyby to udělal, tak by mu hrozil problém kvůli americkému protikorupčnímu zákonu, který říká, že pokud se americký občan dozví o korupci v zahraničí, tak má konat. Proto velmi pravděpodobně mluvil o neetickém jednání,“ dodal Kroupa.

Státní zástupce Jan Kořán byl s výslechem svědka spokojený. „Nemyslel jsem si, že by řekl více podrobností, je to s tím časovým postupem velmi složité. Ale to, co řekl, ta fakta, která řekl, jsou pro tu kauzu podle mne dostačující. Takže já to považuji za docela dobrý výslech,“ uvedl Kořán.

Podle právníka Tomáše Sokola, který zastupuje Dalíka, Graberova výpověď významná není. „Řekl bych, že tady to dopadlo, jak se dalo předpokládat,“ podotkl s tím, že když se nic nestalo, nikdo o tom nemohl mluvit.

Ke zmínce o neetickém jednání pak Sokol řekl, že to může být leccos. „Pod tím můžeme vnímat cokoli. A navíc (Graber) ještě tedy ani nebyl schopen to nějak zařadit, definovat a tak dále,“ dodal Sokol.

Marku Dalíkovi hrozí za pokus o podvod až deset let vězení. Soud však může jeho údajné korupční jednání překvalifikovat na trestný čin přijetí úplatku, u kterého hrozí až 12 let vězení. V dalším případě také na nepřímé úplatkářství, za něž hrozí až tři roky.

Kauza Marek Dalík a pandury | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme