Nekonečný příběh odznaků. Rozpadaly se, policisté nevědí, jestli je mohou nosit v každém počasí

Čekali na ně od loňského podzimu, nové odznaky ale kriminalisté kvůli kiksům výrobce dostali až letos v květnu. Jak ale zjistil Zpravodajský server Českého rozhlasu, táhnoucí se problémy tím neskončily. Po měsíci nošení totiž začali policisté reklamovat první placky. Začaly se rozpadat. Detektivové se navíc ptají, zda odznaky mohou nosit za každého počasí: výrobce v informačním letáku píše, že výrobek je možno skladovat pouze v rozmezí 7 až 25 stupňů Celsia.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z rozpadnutých odznaků

Jeden z rozpadnutých odznaků | Foto: ČRo

Na první pohled šlo o víceméně jednoduchou věc, z pořízení 1300 nových služebních odznaků pro kriminální policii se ale stává nekonečný příběh. Nové placky měli detektivové nosit od začátku letošního roku. Ty původní se podle vedení policie příliš rozšířily a lidé je zneužívali. Plán ale nevyšel, policie místo toho už půl roku řeší jeden zádrhel za druhým.

Od ledna neměli nic
Předně: detektivové se po novém roce nemohli novými odznaky prokazovat, protože dodavatel nestihl termín dodávky. A staré placky přestaly platit. Ještě v lednu se policejní prezidium dušovalo, že mosazné odznaky dodá do konce měsíce. Čekání se ale protáhlo až do závěru dubna, kdy první detektivové začali placky přebírat.

Odznaková sága tím ale nekončí. Po několika týdnech nošení se totiž začaly první zpožděné placky rozpadat a policii nezbývá, než je dodavateli - společnosti Tyssa Technology - vracet. "U tří dodaných odznaků uplatňujeme reklamaci. V jednom případě došlo k poškození uchycení odznaku a ve dvou případech šlo o problém s barvou odznaku," vypočítal pro zpravodajský web Českého rozhlasu mluvčí policejního prezidia David Schön.

Skladujte od 7 do 25 stupňů
Úsměv mezi kriminalisty nyní navíc vyvolal i pětibodový manuál, který jim vysvětluje, jak mají o nafasovanou novinku pečovat. Konkrétně bod číslo tři. "Výrobek je nutno skladovat v místnostech se stálou teplotou, prostých výparů a agresivních látek, v relativní vlhkosti max. 15 procent. Skladovací teplota se smí pohybovat v rozmezí od 7 do 25 stupňů Celsia," píše se v návodu.

Návod, který kriminalisté dostali k novým odznakům | Foto: ČRo

Detektivové se proto ptají, zda mohou odznak nosit například v parných letních dnech. Vedení policie se je ale snaží uklidnit. "Jedná se o běžné poučení dodavatele věci, jak se k předmětu, v tomto případě odznaku, chovat v běžných podmínkách. Teplotní rozmezí se netýká používání odznaků, ale jejich skladování," vysvětluje mluvčí prezidia Ivana Nguyenová.

Kvůli kvalitě už je reklamovali
Věc je o to citlivější, že policie výrobek již jednou reklamovala. První odznaky dorazily na přelomu března a dubna. Byly ovšem tak nekvalitní, že je policie rovnou poslala zpět. Pro kriminalisty je prokazování se odznaky navíc prestižní záležitost. "Mnozí z policistů mohou vnímat až úkorně, že tuto možnost dočasně nemají,“ připustil ministr Milan Chovanec (ČSSD), když ho kvůli nepovedenému tendru interpelovala opozice.

Policie už počítá, jak velké penále bude po firmě za pozdní dodávku chtít. Jak informoval server Lidovky.cz, počká ale až do konce července, kdy by měla převzít poslední část odznaků. Objednala jich celkem 12 tisíc za 3,2 milionu korun.

Radek Kedroň, Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme