Některé lidi neměli vůbec obžalovat, napsal soud v kauze min z Vrbětic. Státní zástupce se odvolal

Nechali rozhodovat znalce o problému, o němž rozhodovat neměli. Stíhali lidi, které stíhat neměli. A to kvůli skladování výbušnin, které však nebyly minami a už vůbec ne zakázanými. Soud nenechal na obžalobě pěti lidí a firem Excalibur Army a Real Trade Praha v kauze uskladněných výbušnin ve Vrběticích nit suchou. Vyplývá to z písemného rozsudku, který má Zpravodajský web Českého rozhlasu k dispozici. Státní zástupce se však nakonec odvolal, případ se tak přesouvá k vrchnímu soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vjezd do muničního areálu u Vrbětic

Vjezd do muničního areálu u Vrbětic | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Ostře sledovaný případ odstartoval po výbuších muničních skladů ve Vrběticích, i když s explozemi nesouvisí. Údajně zakázané miny objevili pyrotechnici v tamějších skladech až při kontrole v prosinci 2014. Státní zástupce kvůli skladování zakázaného materiálu dovezeného z Maďarska žádal pro pět lidí tresty až 12 let a zbrojařským firmám navrhoval zrušení. Jenže Krajský soud v Brně na konci července nakonec všechny zprostil obžaloby.

Policii a žalobci vytkl, že o tom, zda jsou výbušniny povolené, či zakázané, nechali rozhodovat znalce. A to neměli. „Přísluší jim popsat minu z hlediska technického, například jakými součástkami je tvořena, jak je aktivována a podobně. Ona stěžejní problematika je však ryze právní," stojí v rozsudku. Zpravodajský web Českého rozhlasu ho získal díky informačnímu zákonu a zveřejňuje ho v plném znění.

Rozsudek v kauze Excalibur Army by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

Soud sice připustil, že jasné stanovisko, zda uskladněné výbušniny jsou zakázané, nebo ne, neexistuje. Zásadní však podle něj je zjištění, že nešlo o miny, ale pouze o jejich těla, tedy pouze jednu ze součástí miny, která sama o sobě nemůže zabíjet.

A právě způsob, jakým mina zabíjí, je podle soudu zásadní. Pokud mechanicky, tedy že vybuchne přetržením nástražného kabelu a může tak zabít náhodnou oběť, pak jde o zakázaný materiál. Problém však podle soudu spočívá v tom, že těla min lze smontovat i tak, aby je voják odpálil elektricky na dálku. V tom případě by zakázané nebyly.

„Pokud by obžalované společnosti dovezly z Maďarska těla min s tím, že budou v budoucnu použity zakázaným způsobem, zločin by tedy byl spáchán v závislosti na způsobu iniciace min v budoucnu," napsal soud. Jinými slovy, aby firmy a lidi z nich mohl potrestat, museli by dovézt těla min společně se součástkami, které by umožňovaly sestavit je zakázaným způsobem. Nebo těla min prodat někomu, kdo by takové součástky měl k dispozici. Nic takového jim ale prokázáno nebylo.

Případ míří k vrchnímu soudu

Soudce Jiří Dufek se také podivil, proč některé obžalované vůbec hnala policie a zastupitelství k soudu, třeba šéfzbrojíře Excalibur Army Romana Štiku, který měl dát pokyn k převozu výbušnin. Pro to však podle rozsudku neexistuje žádný důkaz. „I kdyby pokyn skutečně vydal, nemohl ze své pozice ani být pachatelem trestného činu, protože neměl žádnou rozhodovací pravomoc," konstatuje předseda senátu.

Pětice ani dvě firmy nicméně ještě nemají vyhráno. I přes to, že krajský soud se jednoznačně přiklonil na jejich stranu, se zlínský krajský žalobce Leo Foltýn odvolal. „Ve věci obžalované společnosti Excalibur Army a spol. podal státní zástupce 13. září 2016 odvolání," řekla Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Tesařová.

Případ se tak přesouvá k Vrchnímu soudu v Olomouci. Jak v odvolání Foltýn hodlá argumentovat, neuvedl. „V tuto chvíli k tomu nic bližšího říkat nebudu, odůvodnění ještě nemám napsané, čekal jsem totiž ještě na nějaké podklady," reagoval pouze na dotaz.

Pyrotechnici ve Vrběticích začali v létě prohledávat epicentrum výbuchu. Nalezenou munici likvidují přímo v areálu. Podle policie jde o extrémně náročnou a nebezpečnou práci. Epicentrem výbuchu je sklad 16, který explodoval 16. října 2014.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme