Někteří rektoři se omluvili z letošních oslav 28. října na Pražském hradě

Česká konference rektorů kritizuje postoj prezidenta Miloše Zemana za to, že nepozval na předávání státních vyznamenání dva rektory. Podle ní je účast zástupců vysokých škol ve Vladislavském sále Hradu vyjádřením úcty vůči České republice a vyznamenaným osobnostem. Část rektorů účast potvrdila, ale někteří se omluvili kvůli dlouhodobě plánovaným služebním cestám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslední úpravy ve Vladislavském sále před, otevřením výstavy korunovačních klenotů

Poslední úpravy ve Vladislavském sále před, otevřením výstavy korunovačních klenotů | Foto: Filip Jandourek

„Složení hostů při slavnostním ceremoniálu ve Vladislavském sále Pražského hradu je co nejreprezentativnější,“ reagoval na výhrady rektorů mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stanovisko České konference rektorů vysvětlil její předseda Tomáš Zima

„Budou přítomni nejvyšší ústavní činitelé, osobnosti veřejného života i zástupci vysokých škol. Více k tomu netřeba nic dodávat,“ podotkl.

Pozvánky letos od prezidenta stejně jako loni nedostali rektoři Mikuláš Bek z brněnské Masarykovy univerzity a Libor Grubhoffer z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Bek před rokem pozvánku nedostal, protože Zemana nenechal vystoupit před studenty z obavy před volební agitací. Prezident to označil za urážku hlavy státu.

Grubhoffer se zastal Martina C. Putny, když se na protest proti jeho nejmenování profesorem odmítl zúčastnit jmenování profesorů v Karolinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodnutí nepozvat některé rektory na Hrad okomentovali na Radiožurnálu senátor Jan Veleba (SPO) a poslanec Martin Novotný (ODS)

„Je třeba říci, že veřejné vysoké školy a státní, všechny bez rozdílu, byly zvány na státní svátek 28. října,“ připomněl předseda České konference rektorů a rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima.

„Vím, že řada rektorů, když obdržela pozvánku, předpokládala, že příběh skončil. Odehrálo se to v roce 2013, předpokládali, že rok 2014 otevírá nové možnosti, nové pohledy a samozřejmě i pohled velkorysosti,“ poznamenal.

Řada rektorů se podle Zimy omluvila z důvodů služebních cest. „Je delegace rektorů do Indie, která je dlouhodobě plánovaná, takže několik kolegů bude služebně v Indii,“ zmínil předseda České konference rektorů.

„V tuto chvíli kolik rektorů se zúčastní 28. října slavnostního shromáždění na Pražském hradě, opravdu nevím,“ poznamenal předseda České konference rektorů a rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima.

Postup prezidenta zklamal například poslance a prvního místopředsedu ODS Martina Novotného. „Prezident republiky je především institucím, nikoliv osobou, proto by neměl do svých rozhodnutí promítat svoje osobní personální preference,“ míní Novotný.

Právo prezidenta na výběr hostů naopak hájí předseda Strany práv občanů, senátor Jan Veleba. „Nikde není psáno, že musí být pozváni všichni rektoři, to si oni jenom myslí. Možná, že tam pozval místo nich nějaké jiné významné osobnosti, o kterých se nepíše,“ řekl.

mkp, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme