Někteří senátoři nechtějí Sváčka za místopředsedu Vrchního soudu v Praze

Někteří senátoři a nezávislé iniciativy nechtějí Jana Sváčka za místopředsedu Vrchního soudu v Praze. V otevřeném dopise proto vyzvali ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou za hnutí ANO, aby ho nejmenovala. Kritikům vadí Sváčkova minulost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Sváček byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu

Jan Sváček byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Na nedostatky současných pravidel pro obsazování postů v justici upozorňuje předseda platformy Vraťte nám stát Václav Němec.

„Soudci, kteří mají vazby na lidi z toho takzvaného polosvěta na různé klientelistické sítě, kteří prokazatelně lhali o své minulosti, o svém minulém členství v KSČ, by prostě neměli být zásadně nejen soudci, ale rozhodně by neměli být jmenováni na takto vysoké posty v rámci justice,“ vysvětlil Němec.

S výzvou ale nesouhlasí třeba senátor za ČSSD Miroslav Antl. Podle něj by senátoři neměli mluvit do personálních záležitostí na ministerstvu spravedlnosti. Sváček je podle Antla navíc schopný právník.

„K námitkám ještě navíc zdůrazňuji, že nikdy nebyl pravomocně uznán kázeňským přestupkem, nikdy nebyl odsouzen a navíc měl prověrku na stupeň tajné, takže pak by zřejmě chybovaly rozvědky a Národní bezpečnostní úřad, pokud by něco z toho, co se nyní předkládá, byla pravda,“ dodal Antl.

Václav Rokyta, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme