Někteří migranti v Drahonicích prý pokračují v hladovce

Část cizinců v zařízení v Drahonicích údajně dál odmítá stravu. Protestují tak proti délce svého zadržení. Zároveň se bojí, že je úředníci ze země deportují. Ministerstvo vnitra upozornilo, že však nyní není jasné, zda a kolik zadržených zahájilo systematickou hladovku, kteří z nich pouze nepřišli na snídani, ani to, zda se jedná stále o stejné osoby. Toto bude zřejmé až v průběhu dne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detenční zařízení pro uprchlíky v Drahonicích

Detenční zařízení pro uprchlíky v Drahonicích | Zdroj: ČTK

Protest zahájila část běženců už včera, dnes odmítlo snídani 40 lidí. „Situaci budeme samozřejmě monitorovat, neboť o hladovce se dá hovořit pouze za předpokladu, že ti samí nebudou soustavně odebírat snídani, oběd ani večeři,“ říká mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Včera odletělo z České republiky 40 cizinců, kteří předtím nelegálně vstoupili na naše území. Cizinci byli vráceni na základě dublinského nařízení do členské země EU, kde předtím požádali o azyl, oznámilo ministerstvo vnitra na svých webových stránkách.

Tato skupina migrantů byla převezena právě z detenčního zařízení v Drahonicích. Na základě toho se v zařízení mezi některými cizinci rozšířila nepravdivá informace, že byli cizinci vráceni do země svého původu.

Proto někteří z klientů začali avizovat, že by mohli začít držet hladovku, tuto mylnou informaci jim však zaměstnanci zařízení vysvětlili, zdůraznilo ministerstvo na svém webu.

Část uprchlíků v Drahonicích zahájila hladovku, obávají se deportace

Číst článek

„Budeme dál postupovat podle práva České republiky a Evropské unie. Realizovali jsme tam odchod zhruba 40 lidí, které jsme převáželi od jiné evropské země v rámci dublinských opatření. Ti lidé si tuto informaci špatně vyhodnotili s tím, že se jedná o masivní přesun klientů zařízení do zemí původu, což není pravda,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

Detenční zařízení pro uprchlíky v Drahonicích | Foto: ČTK

Běžencům vadí hlavně to, že se jejich pobyt v zařízení prodlužuje. „Všichni nám říkají, že tu budeme tři měsíce. Na konci té doby se ale dozvíme, že tu máme zůstat ještě jednou tolik,“ tvrdí muž, který se do telefonu představil jako uprchlík z Iráku. Ten si stěžoval třeba také na časté kontroly policistů na pokojích, kde jsou uprchlíci ubytovaní.

Kapacita detenčního zařízení v Drahonicích, které vzniklo z areálu bývalé věznice, je 240 lidí, určené je výhradně pro muže. V sobotu Drahonice navštívil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a uvedl, že je s podmínkami běženců v zařízení spokojen.

Včera bylo podle statistik ministerstva vnitra v drahonickém zařízení pro uprchlíky obsazeno 144 míst.

Zařízení pro migranty (uprchlické tábory) | Foto: Český rozhlas

ČTK, Tomáš Šácha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme