Nelegální výkup kovů mají podle vlády řešit kamery i registr sběren

Vláda ve středu pozdě večer schválila další opatření proti krádežím kovů. Pomoci mají hlavně kamery ve sběrnách nebo centrální registr těchto míst. Cílem je snížit kriminalitu spojenou s výkupem kovového odpadu, která ohrožuje i bezpečnost na silnicích nebo železnicích a ničí veřejný i soukromý majetek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie na Mostecku častěji kontroluje sběrny kvůli přibývajícím krádežím barevných kovů

Policie na Mostecku častěji kontroluje sběrny kvůli přibývajícím krádežím barevných kovů | Foto: Jan Beneš

Dokument, který schválil kabinet, obsahuje téměř 30 opatření v oblasti prevence, kontroly i represe.

„Posílení kontrolní činnosti České inspekce životního prostředí, zpřísnění podmínek pro sběrny včetně kamerového systému, ale je tam už třeba zmiňované budoucí napojení například i na elektronickou evidenci tržeb nebo propojení se systémem sociálních dávek,“ vyjmenovává ministr životního prostředí za hnutí ANO Richard Brabec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda schválila plán na řešení nelegálního výkupu kovů. Diskutovali ministr životního prostředí R. Brabec (ANO) a předseda SVDS P. Miller

Předseda Svazu výkupců a zpracovatelů druhotných surovin Petr Miller si myslí, že kroky resortu vedou správným směrem, má k nim ale určité výhrady.

„Firmy jsou kamerovým systémem vybaveny už dnes, protože i nám se ztrácí kovový odpad, který vykupujeme, ale většinou to dopadne tak, že o to nikdo nemá zájem a prakticky nikdy se nic nevyhodnotí,“ říká.

Dodává, že třeba při pěti druzích kovů by měly existovat dvě hromádky, jedna od fyzické a jedna od právnické osoby, a každou by měl sledovat kamerový systém. To si Miller neumí technicky představit.

Ministerstvo chce ještě dokument doladit s odborníky a sledovat vývoj podobných opatření u slovenských sousedů, kde začnou platit příští rok. Brabec předpokládá, že většina opatření v Česku nabude účinnosti 1. ledna 2017, kdy už by měl být platný nový zákon o odpadech.

Krádeže kovů | Foto: Český rozhlas

Kriminalita spojená s výkupem kovového odpadu představuje problém hlavně v sociálně slabých lokalitách. Od letošního března přitom podle policejních statistik ubylo krádeží o zhruba 60 procent, a to díky vyhlášce, která zakazuje vykupovat kovy za hotové peníze.

Provozovatelé sběren si ovšem stěžují, že to ničí jejich podnikání. Příjmy jim prý v uvedeném období letošního roku poklesly až o polovinu.

Sběrny surovin vyplácejí bezhotovostně | Foto: Michal Jindra

Veronika Sedláčková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme