Němeček chce opatření proti vývozu léků. A nižší platby za zdravotnický materiál

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce prosadit změnu legislativy, která zabrání vývozu levných léků, které by pak mohly chybět českým pacientům. Podle něj předloni skončilo za hranicemi zboží za víc než tři a půl miliardy korun. Kromě toho ministerstvo chystá i opatření, které by mělo snížit i výdaje za zdravotnické prostředky – nově by ceny a úhrady určoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatopluk Němeček

Svatopluk Němeček | Foto: Filip Jandourek

Podle Němečka patří české léky k nejlevnějším v Evropské unii, i proto se stávají předmětem reexportů. V krátké době muselo ministerstvo třikrát omezit vývoz léků kvůli výpadkům na českém trhu.

Problém podle ministra je v tom, že nynější zákony umožňují ministerstvu reagovat až na výpadky v prodeji léků. V platném zákoně také nejsou sankce pro firmy, které miliardové obchody s vývozy léků provádějí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr zdravotnictví představil plán, jak ušetřit na úhradách zdravotnických prostředků. Pro Radiožurnál ho popsal ministrův náměstek Tom Philipp

„Nový systém by měl fungovat tak, že ministerstvo ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) vytvoří seznam takzvaných rizikových léčivých přípravků, tedy těch, jejichž nedostatek může ohrozit zdraví či životy pacientů a v minulosti už předmětem reexportu byly,“ řekl Němeček.

Firmy, které budou chtít některý z léků na seznamu vyvézt, budou muset 30 dní předem požádat o souhlas. Pokud by porušily toto ustanovení, dostaly by pokutu až 20 milionů korun nebo zákaz činnosti na dva roky.

Podle prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chudoby lékárníci po něčem podobném volají už několik let. Návrh proto vítá, i když některé věci by podle něj bylo třeba ještě změnit.

„Uvidíme, až bude uveden do praxe, protože zatím postrádáme prováděcí vyhlášku, například to, že ten konkrétní seznam léků, kde třeba může být dvacet, třicet položek bude aktualizován pouze jednou kvartálně, to nám připadá jako velmi dlouhý interval, to si myslíme, že musí být mnohem flexibilnější,“ poznamenal Chudoba v rozhovoru pro Český rozhlas.

Případné byrokracie kolem nového opatření se neobává. „To jsou jednoduché úkony, a já si myslím, že tady prioritou naopak musí být pro všechny včetně nás lékárníků ochrana zájmu pacientů, to znamená, aby měli dostatek svých léků,“ dodal Chudoba.

Ministr zdravotnictví, Němeček, plánuje taky změny v přístupu ke zdravotnickým prostředkům – to jsou třeba krycí materiály, stříkačky, pomůcky pro inkontinentní pacienty, rentgeny a tak dále.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návrhy MZ týkající se exportu léků a cen zdravotnického materiálu okomentoval prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba

V současnosti jsou v Česku často výrazně dražší než v zahraničí, protože záleží na dohodě firmy a zdravotních pojišťoven. Nově by podle představ ministerstva ceny a úhrady těchto prostředků určoval Státní ústav pro kontrolu léčiv.

„Chci změnou zákona dosáhnout transparentního a úsporného systému úhrad zdravotnických prostředků, který bude odolný tlakům výrobců a distributorů a zabezpečí zdravotnické prostředky dostupné všem příjmovým skupinám, tedy vždy v základní variantě hrazené ze zdravotního pojištění. Dosáhneme tak také výrazných úspor. Jen v roce 2013 představovaly výdaje na zdravotnické prostředky téměř 28 miliard Kč,“ citovala Němečka zpráva zveřejněná na webu ministerstva.

Ministr si od plánovaného poklesu úhrad slibuje úsporu vše výši čtyř až šesti miliard ročně.

Novelu zákona o lécích chce dát ministr vládě v srpnu, novelu ke zdravotnickým prostředkům v září.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme