Němeček vládě znovu předloží protikuřácký zákon, Bendův návrh nezohlední

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD v pondělí vládě znovu předloží návrh protikuřáckého zákona. Po dnešním mimořádném jednání koaliční rady to řekl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Zákon ve středu sněmovna zamítla i kvůli hlasům koaličního ANO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatopluk Němeček

Svatopluk Němeček | Foto: Filip Jandourek

„Do konce volebního období ještě zbývá dostatek času, abychom od toho závazku neustupovali, abychom neustupovali tlaku, který tady určitě proti přijetí protikuřáckého zákona je. Předpokládám, že ten druhý pokus bude úspěšný,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Nový návrh zohlední pozměňovací návrhy přijaté ve středu poslanci s výjimkou změny Marka Bendy z ODS, která zaváděla kuřárny v restauracích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koaliční roztržka nad protikuřáckým zákonem. Téma pro Jaroslava Faltýnka (ANO) a Jana Bartoška (KDU-ČSL)

„My jsme řešili to, aby se koalice vrátila při jednání v Poslanecké sněmovně k dodržování koaliční smlouvy. Máme koaliční smlouvu, nemyslím si, že je třeba ji upravovat, je dobré si ji občas přečíst a postupovat podle ní,“ uvedl také premiér.

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že se zákonodárci jeho klubu musí příště před hlasováním důkladněji domlouvat. „Věřím tomu, že koalice v Poslanecké sněmovně tento návrh přijme v co nejkratším termínu,“ doplnil.

Na jednání koaliční rady dnes nepřišel jak předseda hnutí ANO Andrej Babiš, tak šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Ani jeden z nich nezrušil svůj naplánovaný program. Babiš svolání schůzky na dnešek označil za naschvál.

Proti vládnímu návrhu hlasovali ve středu někteří zákonodárci hnutí ANO, což vyvolalo ostrý spor uvnitř koalice. Neúspěch předpisu přinesl možná největší roztržku během více než dvouletého fungování vlády.

Protikuřácký zákon | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme