Nemocenská by se mohla zvýšit, shodly se odbory s předsedou Senátu

Nemocenská v Česku by mohla být vyšší. Shodly se na tom odbory s předsedou Senátu Milanem Štěchem z ČSSD. V prvních třech dnech nemoci teď zaměstnanci nedostávají žádné peníze, pak jim firma platí náhradu mzdy a později jsou na nemocenské.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Češi marodí častěji než dřív. Podle statistického úřadu jde zhruba o pětiprocentní nárůst oproti předchozímu roku.

Češi marodí častěji než dřív. Podle statistického úřadu jde zhruba o pětiprocentní nárůst oproti předchozímu roku. | Foto: Fotobanka Pixabay

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že polepšit by si měli hlavně dlouhodobě nemocní.

„Zejména u těch, kteří jsou dlouhodobě nemocní, výše dávek způsobuje, že se nemocný dostává do situace nebezpečí chudoby a dokonce to může být likvidační i pro jeho rodinu,“ vysvětlil.

Do budoucna ale stále zůstávají ve hře i další návrhy na změnu nemocenské. Zaměstnancům by mohly – stejně jako dřív – platit první tři dny nemoci firmy. Lidé by také mohli ze zákona získat nárok na pět dní volna na léčení, takzvané sick days.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme