Nemocnice ustupují od placení za doprovod u porodu, poplatek prověřuje Ústavní soud

Mnohé nemocnice přestaly vybírat poplatky za doprovod u porodu. Dvě desítky nemocnic je ale dál vybírají. Za přítomnost musí platit často i otcové, na řadě míst dokonce několik stokorun. Tuto praxi přitom kritizují odborníci, nelíbí se ani ministerstvu. A Ústavní soud už brzy rozhodne, jestli je vůbec legální.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Porod, novorozenec

Porod, novorozenec | Foto: Attribution-NonCommercial ShareAlike 2.0 Generic, Tom Adriaenssen

Rychlý porod překvapil nejen Lucii, ale i manžela Kamila. Na porodní sál už nestihli dojet. Jejich dcera přišla na svět na chodbě nemocnice v pražském Motole.

„Byla to neuvěřitelně rychlá akce. V okamžiku, kdy jsem měl dceru v náručí, tak začala brečet. Okamžitě jsem začal křičet o pomoc,“ vzpomíná Kamil na svou neplánovanou roli porodníka na nemocniční chodbě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ústavní soud prověřuje legalitu poplatků za doprovod u porodu, některé porodnice už od výběru ustupují

Radostný zážitek u něj ale brzy vystřídalo překvapení, když zjistil, že mu nemocnice i tak naúčtovala poplatek za to, že byl u porodu.

„Porod neproběhl na porodním sále, proč bych za to měl platit. Argumentovali tím, že se jedná hlavně o to, že otec vstupuje do prostoru porodního sálu a vlastně se účastní porodu,“ vypráví Kamil, který poplatek nakonec zaplatil.

Mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková ale přiznává, že personál udělal chybu. „Porod proběhl na urgentním příjmu, měl nárok na vrácení poplatku. Když si o jeho vrácení zažádá, vrátíme mu ho,“ říká Danková.

Poplatek za přítomnost otce prověřuje ÚS

Už brzy se navíc ukáže, jestli vůbec nemocnice poplatky za mužský doprovod u porodu můžou vybírat. Už delší dobu proti tomu protestují neziskové organizace a někteří experti na zdravotnické právo.

Ústavní soud teď podle své mluvčí Miroslavy Sedláčkové připravuje podklady, aby mohl rozhodnout. Verdikt by mohl padnout do dvou měsíců.

Do té doby si ale otcové připlatí za přítomnost u normálního porodu ve zhruba 20 nemocnicích. Někde poplatky za doprovod na sále přesahují i 1000 korun.

Svatopluk Němeček | Foto: Filip Jandourek

Ministr vyzval ke zlevnění

Přitom ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) už dřív vyzval porodnice, aby dosavadní praxi zvážily. A aby si neúčtovaly přemrštěné částky.

„Jednorázové pomůcky a podobně, to jsou relativně marginální náklady. Nikdo nemůže za otce u porodu požadovat mnoho set korun,“ myslí si Němeček.

Některé porodnice proto od výběru poplatku postupně ustupují. Od března je třeba nevyžaduje většina nemocnic v Plzeňském kraji a přidala se k nim i státem řízená fakultní nemocnice.

„Snažíme se zpříjemnit prostředí a přitáhnout rodičky, aby chodily do našeho specializovaného centra,“ vysvětluje ředitel Fakultní nemocnice Plzeň Václav Šimánek.

Podobně to chodí i ve většině evropských zemí. Za doprovod na porodním sále se neplatí třeba ve Velké Británii, Francii, Německu nebo Rakousku.

dab, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme