Nemocnice v pražském Motole nechce, aby zdravotní sestry nosily hidžáb

Dívka zahalená do hidžábu nemůže v pražské Fakultní nemocnici Motol vykonávat praxi jako sestra. Takovou odpověď dostala ředitelka střední zdravotnické školy, která to zjišťovala kvůli jedné ze studentek. O problému informovala Mladá Fronta Dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Měsíčně si vydělají v přepočtu sedm tisíc českých korun

Měsíčně si vydělají v přepočtu sedm tisíc českých korun | Foto: Robert Mikoláš

Vyšší odbornou školu zdravotnickou a Střední zdravotnickou školu na Praze 4 navštěvují celkem tři studentky, které chodí zahalené.

Dvě z nich studují teoretický obor, takže se jich praxe v nemocnici netýká. Poslední z dívek, která teď nastoupila do prvního ročníku, na ni ale bude muset ve třetím roce studia.

Ředitelka školy Marie Janáková už teď zjišťovala, jestli bude studentka moci absolvovat praxi v motolské nemocnici. Ta ovšem nesouhlasí s tím, aby zdravotnický personál nosil hidžáb.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nemocnice Motol nechce zdravotní sestry s muslimským šátkem

„Důvody jsou jednak hygienické a jednak to není součást pracovního oděvu. Nepatří to k uniformě sestřičky. Je tady provozní řád nemocnice, který jasně hovoří o tom, jak má být oblečen lékař, jak sestra, jak má být oblečen lékař na sále, jak sestra na sále. A muslimský šátek tam nepatří,“ vysvětluje mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková.

Ředitelka Janáková proto hledá pro studentku takové zdravotnické zařízení, kde by mohla absolvovat praxi i s hidžábem. Oslovila ostatní pražské nemocnice, zatím ale nemá žádnou odpověď.

Islámský oděv pro ženy: Hidžáb, Dupata, Abája, Čador, Nikáb a Burka | Foto: Michal Jindra

„Na pedagogické radě bych chtěla vyzvat své kolegy, aby se k tomu vyjádřili. Samozřejmě nám vůbec nejde o to, že by naše žákyně nemohly mít šátky třeba na teoretických předmětech, ale jde nám o šátky, které by případně měly na tělesné výchově, na chemických laboratorních cvičeních, popřípadě v odborných předmětech, jako je ošetřovatelská péče,“ dodává ředitelka.

Na zdravotních školách se dnes často vyučuje také multikulturní ošetřovatelství. Tam se řeší, jak se mají sestry chovat k pacientům jiného vyznání nebo etnika.

Česká lékařská komora k problému oficiální stanovisko nezaujala. Její prezident Milan Kubek je ale proti nošení šátků v nemocnicích:

„Vůbec nerozumím, v čem je problém, protože jsou zde nějaké hygienické předpisy. Tak jako sestra nemůže ošetřovat pacienta v kulichu, tak ho nemůže ošetřovat v nějakém šátku, ve kterém chodí na ulici. Nemocnice je sterilní prostředí, nemocnice je infekční prostředí. Je to úplný nesmysl a hygienické normy a předpisy platí přece pro každého v zájmu bezpečnosti pacientů.“

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme