Nemocnicím na konci roku docházejí peníze od pojišťoven na drahou léčbu

Nemocnicím na konci roku docházejí peníze. Kvůli limitům od zdravotních pojišťoven někdy odkládají neakutní léčbu pacientů až na příští rok. To jsou třeba ortopedické nebo oční operace. Teď kvůli nedostatku peněz odmítla pražská Všeobecná fakultní nemocnice léčit pacienta s akutním zhoršením zraku. Biologickou léčbu za skoro 100 tisíc korun si proto zaplatil sám. Peníze chce ale získat od nemocnice zpět.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Operace oka, ilustrační foto

Operace oka, ilustrační foto | Foto: Milan Kopecký

Michael Harris je štíhlý brýlatý Američan, který v Česku žije 17 let. Nikdy mu nic vážného nebylo, teď se mu ale začal zhoršovat zrak na pravém oku.

Vyšetření ukázalo, že poškození sítnice je tak závažné, že by Michael musel jít na operaci. Byla tady ale ještě jedna možnost léčby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražská Všeobecná fakultní nemocnice odmítla ošetřit pacienta, který si musel léčbu sám zaplatit. Natáčela o tom Iveta Vávrová

„Doktorka mi řekla, že v Česku existuje nový lék na řešení toho problému, ale že na to nemocnice nemá peníze, protože je konec roku. To mne opravdu překvapilo,“ říká Michael.

Rozhodl se proto, že si biologický lék za skoro 100 tisíc korun koupí sám. Chce ale peníze získat zpět, protože si platí v Česku povinné zdravotní pojištění. A má tak na přípravek nárok. Potvrdila to i Harrisova zdravotní pojišťovna.

Zdrojem problému jsou podle právníka Ondřeje Dostála z Platformy zdravotních pojištěnců pravidla ministerstva zdravotnictví.

„Podle kterých není placeno nemocnici za pacienta, ale dostává jakýsi prapodivně spočítaný paušál na rok. A když paušál dojde, vznikne pochybnost na straně lékařů, jestli i nadále mohou dávat pacientům drahé léky. Tady se to naštěstí vyřešilo, ale v jiných nemocnicích se setkáváme s tím, že ředitelé aktivně zakazují lékařům léčit,“ vysvětluje.

Upozorňuje také, že smluvní nemocnice nesmí pacienta z ekonomických důvodů odmítnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nemocnice na konci roku narážejí na finanční limity od zdravotních pojišťoven. Můžou pacienta odmítnout? Téma rozebral v ČRo právník Ondřej Dostál z Platformy zdravotních pojištěnců

„Domnívám se, že pochybila nemocnice. U pacienta se podle záznamů ve zdravotnické dokumentaci jedná o neodkladnou péči, která se vždy hradí ze zdravotního pojištění, i kdyby nemocnice smlouvu s pojišťovnou neměla. Podle informací od zdravotní pojišťovny OZP ale nemocnice má s pojišťovnou smlouvu, proto je povinna poskytovat péči pacientům zdarma, i kdyby šlo o péči plánovanou.“

Pokud tedy nemocnice odmítne ošetřit pacienta s jakýmkoliv problémem, může ten si stěžovat u své pojišťovny.

„Pokaždé, když se pacient setká s odmítnutím, měl by si vyžádat písemný dokument s uvedením důvodu odmítnutí. Na ten má ze zákona právo. Pokud by ho nedostal, nemocnice může dostat pokutu až 50 tisíc korun. S tímto dokumentem by se měl obrátit na asistenční službu své pojišťovny, která když je kvalitní, obratem mu sdělí, jestli nemocnice léčit musí, nebo jestli ho odmítá důvodně,“ vysvětluje Dostál.

Nemocnice pochybení uznala

Lékaři jsou mnohdy pod velkým tlakem, aby pacientovi vybrali správnou léčbu a zároveň nepřekročili finanční plán zdravotnického zařízení.

Potom, co se o případ začal zajímat Český rozhlas, Všeobecná fakultní nemocnice uznala chybu. Podle mluvčího Filipa Brože ošetřující lékařka měla postup konzultovat, což neudělala:

„Jedná se o selhání jednotlivce. Pokud je pacient správně indikován na určitou léčbu, není možné mu ji odmítnout kvůli tomu, že by na to nebyly finance. Pokud je kapacita nemocnice nebo oddělení zcela naplněna nebo překročena, což se často stává, potom z kapacitních důvodů lze pacientovi posunout termín,“ říká mluvčí.

Všeobecná fakultní nemocnice tak vrátí panu Michaelovi za drahou léčbu peníze.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme