Nemovitost lze v některých případech nabýt i od nevlastníka, rozhodl Ústavní soud

Lidé mají v některých případech právo vlastnit nemovitost, kterou si koupili od tzv. nevlastníka. Rozhodl o tom Ústavní soud. Zastal se ženy, která si koupila dům a netušila, že patřil ještě někomu jinému. Tento nevlastník si na něj pak nárokoval práva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Ústavní soud se v podobných případech několik let přel s Nejvyšším soudem. Podle soudce zpravodaje Jaromíra Jirsy ale už oba soudy názory sjednotily.

„Nejvyšší soud měl své pádné argumenty pro to, aby léta držel zásadu, že v žádném případě nelze nabýt vlastnictví nemovitosti od nevlastníka. A nyní konečně snad dochází ke sjednocení těch dvou názorů Ústavního a Nejvyššího soudu, o čemž svědčí poslední rozhodnutí Nejvyššího soudu z března tohoto roku,“ poznamenal Jirsa.

Dnešní nález Ústavního soudu mimo jiné konstatuje, že právní úprava účinná do konce roku 2013 v rozporu s ústavními principy právní jistoty a ochrany nabytých práv v dobré víře neposkytuje ochranu vlastnickému právu dalších nabyvatelů a obecné soudy proto samy musí takovou ochranu dobrověrným nabyvatelům poskytnout.

Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme