Není fér, aby Zeman takto mluvil o Peroutkovi. Přečtěte si, proč se má Hrad omlouvat

UVNITŘ ROZSUDEK. Není fér, aby prezident Miloš Zeman tvrdil o Ferdinandu Peroutkovi, že napsal článek Hitler je gentleman. Velký český novinář však byl fascinován Adolfem Hitlerem a musí proto snést takové hodnocení. Vyplývá to z pravomocného rozsudku městského soudu v kauze Peroutka. Kanceláři prezidenta nařídil, aby se za výrok Zemana týkající se článku Hitler je gentleman do sedmi dnů omluvila, zbytek žaloby Peroutkovy vnučky Terezie Kaslové zamítl. Hrad se ale zatím neposlechl. Místo toho podal dovolání k Nejvyššímu soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ferdinand Peroutka

Ferdinand Peroutka | Foto: Archiv Slávky Peroutkové

Neoprávněně zasáhl do Peroutkových práv
Zeman u příležitosti 70. výročí osvobození Osvětimi v lednu 2015 uvedl, že Peroutka napsal v revue Přítomnost článek Hitler je gentleman, Hrad však ani přes usilovné pátrání mluvčího Jiřího Ovčáčka nedokázal článek najít. Soud dal proto zapravdu Kaslové. "Tímto výrokem prezidenta bylo neoprávněně zasaženo do osobnostních práv Ferdinanda Peroutky. Není fér, aby prezident o Peroutkovi tento difamující výrok rozšiřoval," napsal soudce Tomáš Novosad. Písemný verdikt má Zpravodajský web Českého rozhlasu k dispozici a celý ho zveřejňuje.

Spor ohledně Peroutky pokračuje. Hrad se zatím neomlouvá, podává dovolání k Nejvyššímu soudu

Číst článek

Kanceláři prezidenta odvolací soud nařídil, aby se za výrok do sedmi dnů od doručení rozsudku omluvila v dopise Kaslové a omluvu zveřejnila na stránkách www.hrad.cz. Kancelář tak však neučinila s tím, že podává dovolání k Nejvyššímu soudu. Hrad se bojí, že by se utrhla lavina žalob na český stát kvůli Zemonovým výrokům.

V dalších bodech vnučka neuspěla
Dovolání však podala také Peroutkova vnučka, která v dalších bodech obžaloby neuspěla. Kancelář se nemusí omlouvat za to, že Zeman označil Peroutku za autora článku Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky. "Žalovaná (kancelář prezidenta) sice neprokázala, že Ferdinand Peroutka přesně tento výrok napsal (ať už po Mnichovské dohodě, nebo před ní), ovšem podařilo se jí prokázat, že po Mnichovské dohodě Ferdinand Peroutka zveřejnil slova (názory), která tomuto výroku obsahově plně odpovídají," vysvětlil Novosad.

Pravomocný rozsudek v kauze Peroutka by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

A smetl také část žaloby týkající se Zemanova výroku o fascinace Peroutky nacismem a Hitlerem. Podle odvolacího soudu se totiž jedná o hodnotící výrok, navíc oprávněný, jak podle soudu dokazuje například Peroutkův text Dynamický život, publikovaný v Přítomnosti v dubnu 1939.

"Jestliže používal taková expresivní slova jako 'sensace světových dějin', 'rekordní čas', 'vůdce národů', jestliže Bismarcka označil v konfrontaci s Hitlerem za váhavou osobu a Mein Kampf za obsahující vhodnou metodu (sic!) pro veliký národ (přičemž bylo známo již tehdy a je známo dosud, jaké 'metody' jsou v Mein Kampfu propagovány) a jestliže uvedl, že není nikoho než Adolfa Hitlera (vzhledem k jeho 'pronikavým úspěchům, které za pouhých šest let své vlády svému národu přines'), koho by Němci postavili výše ve své Valhalle, ve své galerii národních hrdinů, pak musí Ferdinand Peroutka přijmout a strpět (samozřejmě pomyslně vzhledem k tomu, že již nežije) kritický hodnotící soud, že byl zrůdným učením (nacionálního socialismu či Adolfa Hitlera) fascinován," konstatoval Novosad.

Nelze se tvářit, že to neřekl
V rozsudku zdůrazňuje, že v žádném případě nechce samotná Peroutkova slova hodnotit či odsuzovat. "Soud chápe frustraci národa a jeho elit po mnichovské zradě, ovšem nemůže tyto výroky pominout, tvářit se, že neexistují," vysvětluje.

Peroutkovu vnučku rozsudek rozzlobil. „Jejich hodnocení mého dědečka jako antisemity mě hluboce uráží. Jeho dcera byla židovka, takže myslím, že je to velké nepochopení, a proto se odvoláme. Jsem naštvaná a nejsem spokojená a jsem uražená,“ komentovala rozhodnutí soudu. Omluvu chce po Hradu vymáhat exekučně, pokuta se může vyšplhat až na 100 tisíc. Platil by ji český stát.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme