Nesprávné užívání léků může škodit. Ne o všech však pacient lékaři řekne

Selhání hormonální antikoncepce, nevolnosti, ale třeba i krvácení, to všechno mohou vyvolat nevhodné kombinace léků nebo jejich špatné užívání. Pro české praktické lékaře je přitom prakticky nemožné zjistit, co přesně pacient užívá, protože ten může lék získat i od specialisty, nebo si vybrat některý z volně prodejných v lékárně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemoc, lék, prášky, chřipka, nachlazení (ilustrační foto)

Nemoc, lék, prášky, chřipka, nachlazení (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Najednou zjistím, že mají těch léků daleko více, než jsem si já představoval, a berou kolikrát i stejnou skupinu léků,“ popisuje své zkušenosti praktický lékař Radoslav Svoboda, který má ordinaci v Třemošnici na Pardubicku.

Pacienti třeba sami nebo za pomoci rodiny vyhledají pomoc někde u odborníka, ne každý už to pak však svému praktickému lékaři řekne. „Pomohlo by, kdybych to věděl, anebo kdyby to měli zakázáno,“ konstatuje Radoslav Svoboda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o rizicích spojených s nesprávným užíváním léků natočila redaktorka Eva Rajlichová

Navíc řadu léků si může pacient opatřit i bez vědomí lékaře.

„Jsme svědky zcela zřejmého nárůstu terapie několika léčivými přípravky, to znamená, že běžných je čtyři až šest na recept, jeden až tři volně prodejné, tak se stává, že detekujeme některé nežádoucí účinky, z nichž mnoho je dáno lékovými interakcemi,“ říká ředitel státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta.

Pacienti by také měli pozorně číst příbalový leták, což ne každý dělá. Působení léků totiž mohou ovlivnit i některé byliny nebo potraviny – třezalka, česnek, alkohol, mléko nebo ovocné štávy.

„Grapefruitová šťáva obecně je z titulu svého složení velice nebezpečná,“ podotýká Blahuta. „V trávicím traktu aktivně ovlivňuje některé metabolické jevy,“ dodává s tím, že grapefruit u některých léčivých přípravků účinek tlumí, a u jiných naopak posiluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fungování bezplatné internetové poradny popsal Jakub Dvořáček z Asociace inovativního famaceutického průmyslu

Odborník na léčiva Josef Suchopár odhaduje, že ročně je v Česku nežádoucími interakcemi léků ohroženo kolem 20 tisíc lidí, což je prý poměrně velký počet.

„Je opravdu na zodpovědnosti lidí, aby četli příbalové informace,“ poznamenává s tím, že pokud pacient čemukoli nerozumí, měl by se zeptat lékaře nebo v lékárně.

Pacienti mohou využít i bezplatnou internetovou poradnu Znám své léky. Jak funguje, vysvětluje Jakub Dvořáček z Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

„Během dvou dnů, většinou i dříve, dostane odpověď, kde vidí, zda tam nějaká závažná interakce je, či není. Navíc my k tomu přidáme ještě informaci o tom, jestli jeho léky si nějakým způsobem povídají, či nepovídají s potravinami, případně s různými bylinkami, přírodními šťávami a podobně.“

Moderní lékárník lidem léky bere

Podle Stanislava Havlíčka z České lékárnické komory by pomohlo i to, kdyby měl personál lékáren větší kompetence.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku jsou lidé, kteří užívají i víc než 15 tablet léků denně. O jejich nežádoucích kombinací mluví Jakub Dvořáček z AIFP

„V Německu funguje projekt spolupráce lékárník – praktický lékař. Spolupracují na tom, aby pacient dostával skutečně to minimální množství léku,“ říká Havlíček.

Víc než kdykoli v minulosti prý platí, že by pacient měl dostat správný lék ve správném množství. „Úlohou lékárníka v moderní době není lidem léky dávat, ale lidem léky brát,“ podotýká Havlíček.

Zlepšit situaci by mohlo plánované zavedení elektronických receptů. Informace o užívání léků každého člověka by tak byly na jediném místě. To však bude nejdříve v roce 2018.

Eva Rajlichová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme