Nesvlékejte nás u vstupů do soudních budov, žádají advokáti justiční stráž

Advokáti si stěžují na dvojí metr u soudů. Vadí jim údajná šikana ze strany justiční stráže. Zatímco oni musí u vchodu sundavat opasky, boty či spony do vlasů, státní zástupce nedůstojná bezpečnostní kontrola často úplně mine. Advokátní komora za poslední půlrok zaznamenala desítky stížností na bezpečnostní kontroly a věc už řešil Nejvyšší soud i ministerstvo spravedlnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bezpečnostní rám - Věznice Rapotice

bezpečnostní rám - Věznice Rapotice | Foto: Michal Malý

Jeden z advokátů se například v Justičním areálu Na Míčánkách hned třikrát za sebou málem nedostal na soudní jednání. "Justiční stráž postupovala tak strašně akurátně, že pro onoho advokáta si musel po tři jednání docházet předseda tamního soudu a na vlastní riziko ho provázet přes bezpečnostní aparát, aby se mohl účastnit jednání," popsala Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.

Obhájce měl podle ní písemné potvrzení od lékaře, že kvůli nádoru v hlavě nesmí procházet bezpečnostním rámem, a tak požádal o ruční kontrolu. Stráž mu ale nevyhověla. "To už mi nepřipadá jako důstojné bezpečnostní opatření, ale jako šikana," míní Chaloupková.

Stěžují si desítky advokátů

Za poslední půlrok až rok se podle ní na stavovskou organizaci obrátily s podobnými stížnostmi desítky advokátů. "Vadí nám nedůstojné praktiky, kdy velmi nevybíravým způsobem justiční stráž svléká advokáty z opasků, až jim někdy spadnou kalhoty před ostatními účastníky řízení, což není úplně důstojné. Vadí nám vyndavání spon z vlasů, že se více nepoužívají ruční detektory, že takovou prohlídku není možné udělat někde v ústraní," stěžuje si Chaloupková.

Co říká příslušná pasáž zákona o soudech a soudcích:
(1) Do budovy soudu nebo na místo, kde soud jedná, je zakázáno vstupovat se zbraní nebo s jinými předměty, které jsou způsobilé ohrozit život nebo zdraví anebo pořádek. Tento zákaz se nevztahuje na soudce a na příslušníky ozbrojených sil a ozbrojených sborů, jestliže vstupují do budovy soudu nebo na místo, kde soud jedná, v souvislosti s plněním svých služebních povinností.
(2) Každý je povinen podrobit se osobní prohlídce a prohlídce všech věcí, které má u sebe, za účelem zjištění, zda neporušuje zákaz podle odstavce 1. Tato povinnost se nevztahuje na státní zástupce, advokáty, notáře a soudní exekutory, nestanoví-li předseda příslušného soudu jinak.
(3) Odstavce 1 a 2 se rovněž nevztahují na osoby, o nichž to stanoví v jednotlivých případech předseda příslušného soudu.

Při vstupu do budov soudu musí stráž ze zákona kontrolovat všechny osoby, normálně to však neplatí pro státní zástupce, advokáty, notáře a soudní exekutory.

"Pokud nicméně předseda příslušného soudu vydá písemný pokyn, že kontrolou u vstupu musí projít všechny osoby včetně advokátů, je justiční stráž povinna tyto pokyny plnit," upozorňuje Petra Kučerová, mluvčí vězeňské služby, pod níž justiční stráž spadá.

Rozhodují předsedové soudů

Pravidla tak podle ní určuje příslušný šéf soudu, vězeňská služba jen plní jeho pokyny. "Takže v každé budově to může být jinak," upozorňuje Kučerová.

Jenže Chaloupková vidí věc jinak. "My jsme vedli jednání v roce 2013 a tehdy jsme dosáhli dohody a pokynu tehdejšího ředitele vězeňské služby a náměstka ministra spravedlnosti, aby prohlídky byly důstojné. A několik let to fungovalo. Nechápeme, proč to nejde teď," brání se mluvčí advokátní komory.

Spor o kontroly v soudních budovách už šéf advokátní komory Martin Vychopeň řešil i s předsedou Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem. "Probral věc se všemi předsedy vrchních a krajských soudů s tím, aby instruovali i kolegy na soudech okresních," řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček. Jedním dechem ale upozorňuje, že Šámal nemůže šéfům jednotlivých soudů přikazovat, jak se mají k advokátům při kontrolách chovat.

Advokát chtěl pronést dýku

Pečlivé prohledávání obhájců je navíc podle Šámala na místě. Letos v dubnu se jeden z nich u Okresního soudu v Břeclavi pokusil pronést do soudní síně dýku ukrytou v opasku, jak informoval server iDnes.cz.

Podle mluvčí komory Chaloupkové jde však o ojedinělý incident. "Neměli bychom tvrdit, že všichni advokáti přicházejí se zbraněmi do soudních budov. Pokud ano, obvykle je na dotaz justiční stráže odevzdají. Postup tohoto advokáta je pro nás nepřijatelný. Obratem je jeho jednání prošetřováno a asi není překvapivé, že může naplňovat skutkovou podstatu kárného provinění," uvedla mluvčí.

Komora se podle ní kvůli nespokojenosti s prohlídkami obrátila i přímo na ministerstvo spravedlnosti, ani tam však nepochodila. "Neplánujeme v této věci provádět žádná opatření. Právě nedávný incident, kdy justiční stráž v Břeclavi nalezla u advokáta nebezpečný předmět, potvrdil, že současná praxe prohlídek je velmi důležitá," argumentuje Daniel Škvařil z kanceláře ministra spravedlnosti. Ministerstvo podle něj nechystá ani žádnou změnu zákona o soudech a soudcích, který kontroly u vstupu do soudních budov upravuje.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme