Nikdy bych to nedopustil, kritizuje Klaus kontroly na Hradě

Václav Klaus se opřel do nových bezpečnostních kontrol na Pražském hradě. Bývalý prezident kritizuje opatření, za kterým podle něj stojí vyvěšení trenýrek namísto standarty. Nikdy by to sám prý nedopustil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus

Václav Klaus | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

Neúspěch zabránit vyvěšení trenýrek namísto standarty nemůže být důvodem a ospravedlněním pro znemožnění návštěvy Pražského hradu," uvedl Klaus.

O výroku bývalého prezidenta informoval na Twitteru novinář Radek Nohl s tím, že bezpečnostní kontroly okomentoval Klaus pro Seznam.cz.

„Vím, že musí být nalezen kompromis mezi bezpečností hlavy státu a vlídným vztahem k tisícům návštěvníků Pražského hradu. To není jedno nebo druhé. Jedno nemůže být preferováno na úkor druhého,“ pokračoval Klaus v článku zveřejněném na Facebooku novináře Jiřího Kubíka, který pracuje pro Zpravodajství Seznam.cz.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v reakci na kritiku pro server Novinky.cz uvedl, že za Klausova mandátu nebyla podobná opatření nutná a spolupracovníci bývalého prezidenta uvedli v omyl.

„Zároveň se domnívám, že spolupracovníci Václava Klause uvedli v omyl a není tak o těchto věcech dostatečně informován. Bezpečnostní opatření nejsou rozhodně reakcí na 'Sto hoven', ale na aktuálně zhoršenou bezpečnostní situaci v EU,” dodal mluvčí.

Návštěvníky Pražského hradu čekají před vstupem kvůli novým bezpečnostním prohlídkám dlouhé fronty. Policisté kontrolují turisty u všech vstupů.

Hrad tímto opatřením reaguje na teroristické útoky v Evropě. V minulém týdnu byly na místě až 200metrové fronty.

„Nenapadlo mě, že tady bude taková fronta, protože z druhé strany minule žádná nebyla. Je to asi jenom tady,“ řekl žena ze Sicílie s českými kořeny, která stála o víkendu ve frontě i se svým manželem.

Policisté turistům prohlížejí batohy a tašky, poté je pouští do areálu. Někteří návštěvníci opatření vítají, jiní si stěžují na zdržování.

Nová bezpečnostní opatření v areálu Pražského hradu komplikují práci také průvodcům. Podle předsedy Asociace průvodců České republiky Stanislava Volemana zdržují průchod návštěvníků.

'Šacování' návštěvníků Hradu doplní bezpečnostní rámy u vstupu do katedrály sv. Víta

Číst článek

„Narušují itineráře prohlídky a zdržují průchod návštěvníků,“ upozornil Voleman. „Měly by se posílit nejfrekventovanější kontrolní body, zejména v době, kdy návštěvníci nejvíce přicházejí,“ dodal.

Podle Jiřího Ovčáčka však nejde o poslední zpřísnění kontrol. Doplnit by je měly bezpečnostní rámy, které chce správa umístit ke vchodu do katedrály sv. Víta. „Je to jen otázka týdnů,“ řekl Ovčáček.

Správa Hradu plánuje také postavit stříšku, která by měla čekající návštěvníky ve frontách ochránit před nepřízní počasí.

Kontroly na Hradě: Zažili jsme jen dva průšvihy – červené trenýrky a autobusy pana Mynáře, kritizuje opatření Polčák (TOP 09)

Číst článek

Mluvčí dále uvedl, že cílem není ochránit pana prezidenta, ale ochránit veřejnost, která navštěvuje Pražský hrad. Ne všichni ale mají stejný názor.

„Nevidím v těch opatřeních snížení bezpečnostního rizika. Ze strany novinářů je prokázáno, že se tam mohou nadále pronášet potencionálně bezpečné nebo nebezpečné předměty,“ uvedl pro ČRo Plus europoslanec za TOP 09 Stanislav Polčák a doplnil:

„Myslím, že největší porušení bezpečnosti jsme sledovali, když si pan kancléř Mynář dovezl bez jakékoli kontroly několik autobusů lidí, kteří se zcela volně pohybovali dokonce v kancelářích pana prezidenta.“

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme