Nominace Pavla Kříže do čela vojenské policie dělí i koaliční politiky

Branný výbor sněmovny projedná návrh na jmenování nového náčelníka vojenské policie. Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO chce do funkce prosadit Pavla Kříže. Ten dosud u útvaru působil jako vedoucí právník. Proti jeho povýšení je ale náčelník generálního štábu Petr Pavel. Vadí mu, že Kříž nemá velící zkušenosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo obrany

Ministerstvo obrany | Foto: Filip Jandourek

„Mě zaráží a vadí, že není stejné stanovisko od pana ministra a od Petra Pavla, náčelníka generálního štábu,“ kritizuje předseda branného výboru David Kádner z hnutí Úsvit.

„Protože si myslím, že než by to mělo přijít na výbor, tak by měl být konsensus na kandidátovi, ať je jakýkoliv. Myslím, že pokud konsensus není, tak to ovlivňuje chod celé armády.“

Podle končícího náčelníka generálního štábu Petra Pavla by povýšení Kříže odporovalo zásadám kariérního růstu. Podle resortu má nominovaný naopak všechny profesní předpoklady.

„Vystudoval Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni, univerzitu v německém Greifswaldu a v americké Virginii. Příslušníkem Vojenské policie je 9 let a za sebou má i misi v Afghánistánu,“ zdůvodňuje mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Proti jmenování Kříže chtějí vystoupit i někteří koaliční poslanci z branného výboru. Kriticky se vyjádřil třeba Ivan Gabal z KDU-ČSL. Konečné slovo je ale v pravomoci ministra obrany.

mkp, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme