Norské úřady poslaly mladšího syna Michalákových k současným pěstounům

Norské úřady posílají mladšího syna českých rodičů Michalákových do adopce k jeho současným pěstounům. Ke staršímu synovi matka ztrácí podle rozhodnutí rodičovská práva a nemá s ním povolený kontakt jakéhokoliv druhu. Uvedla to Česká televize. Michaláková se chce proti rozhodnutí odvolat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Michaláková

Eva Michaláková | Foto: Filip Jandourek

Norská krajská komise tak zamítla loňskou žádost Michalákové o vrácení synů do péče. Hlavním důvodem je podle úřadu zveřejnění celého případu.

Právnička Dora Boková Českému rozhlasu řekla, že se Michaláková proti rozhodnutí komise odvolá prostřednictvím své norské advokátky. „Obrátíme se na předsedu vlády Bohuslava Sobotku a požádáme, aby v té věci zvýšili intervenci ve vztahu k Norsku,“ uvedla Boková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhodnutí norských úřadů o poslání mladšího syna Michalákových do adopce okomentoval právní zástupce rodiny Pavel Hasenkopf

„Uvítali bychom, kdyby byla podána stížnost na Norsko k Evropskému soudu pro lidská práva pro systémové nedostatky v oblasti ochrany práv dětí a biologických rodin,“ dodala právnička.

K tomu se přiklání i právník rodiny Pavel Hasenkopf, který prý požádá českou vládu, aby poskytla Michalákové diplomatickou ochranu.

„Zhruba před rokem proběhla velká veřejná akce, vyzývající českou vládu k pomoci paní Michalákové a vláda na to reagovala tak, že paní Michaláková nejdřív musí začít toto řízení v Norsku. Podle toho se bohužel zařídila, čímž ztratila další rok čas, nicméně neměla jinou možnost. A nyní se ukazuje, že tato vládní strategie naprosto selhala,“ míní právní zástupce rodiny Pavel Hasenkopf.

„V Norsku není možné se ve věcech péče o děti domáhat standardní spravedlnosti, je to v podstatě nalajnováno předem. Pěstouni tam mají daleko silnější pozici, systém je preferuje oproti biologickým rodičům,“ tvrdí Hasenkopf.

Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) v září při sněmovních interpelacích uvedla, že rodina nevyužila v minulosti řadu rad, které jí dal český Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí. Diplomatické úsilí, které Česko pro návrat dětí matce vyvíjí, je podle ní naprosto nestandardní. Hasenkopf však tvrzení Marksové označil za pomluvy.

Vymažou vlastní rodinu, tvrdí poslankyně

Mladšímu Davidovi je šest let, staršímu Denisovi deset. Oba se narodili v Norsku. Norská sociální služba odebrala rodičům děti v květnu 2011 kvůli podezření ze zneužívání a zanedbávání, ta se ale nepotvrdila. Oba chlapci vyrůstali v poslední době v pěstounských rodinách.

„Obávali jsme se, že to takto dopadne. Norská strana argumentuje vždy nejlepším zájmem dětí, že už si zvykly jinde,“ řekla ČTK poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), která se v případu angažuje. Norské úřady se podle ní vůbec nezabývaly schopnostmi matky. „Úplně vymažou vlastní rodinu,“ zdůraznila.

Chalánkovou zajímají další kroky české vlády. „Matka učinila, co mohla, splnila všechny požadavky vlády," uvedla a zdůraznila, že Michalákovi jsou čeští občané.

Norské úřady posuzovaly matčinu žádost o svěření hochů do péče z loňského prosince i žádost otce o kontakt se syny. Rozhodly tak, jak tamní sociální služba navrhovala - zbavit matku rodičovských práv a mladšího chlapce dát k adopci.

Kauza Michalákovi | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme