Norské úřady vrátily odebrané devítiměsíční děvčátko zpět rodičům

Norské úřady rozhodly o tom, že odebrané devítiměsíční děvčátko vrátí české matce a norskému otci, uvedla Česká televize. Sociální služba dítě odebrala před pár týdny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barnevernet chce údajně odebrat rodičům nemocné miminko

Barnevernet chce údajně odebrat rodičům nemocné miminko | Foto: Petiční výbor

„Můžu potvrdit, že ministerstvo práce a sociálních věcí má od norského advokáta rodiny potvrzeno, že děvčátko je zpět doma v péči rodičů,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí resortu Petr Habáň.

„Ministryně Michaela Marksová se vyjádřila v tom smyslu, že se ukazuje, že Norsko nabízí standardní funkční mechanismy, které jsou schopny korigovat případná pochybení,“ dodal.

Dítě se narodilo v Norsku loni koncem dubna, stejně jako jeho matka má české občanství. Holčička trpí vážnou genetickou chorobou, je na umělé ledvině a čeká na transplantaci. Rodiče si brali dítě prý pravidelně domů a věnovali se mu.

Nemocnou dceru jim norský Barnevernet odebral před několika týdny. Jak tehdy matka dítěte médiím řekla, sociální služba zdůvodnila odebrání dcery tím, že s ní rodiče nemají dostatečně rozvinutý kontakt a mají s ní špatný vztah.

Velkou pozornost na sebe strhl i případ sourozenců Michalákových. Jejich matka přišla kvůli norskému rozhodnutí o rodičovská práva. Mladšího z bratrů navíc chtějí Norové poslat k adopci. Matka prostřednictvím svých obhájců podala odvolání, soud by se měl konat koncem února.

Marksová: Matka devítiměsíční holčičky odebrané v Norsku odmítla pomoc Česka

Číst článek

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme