Nová doporučení pro cesty do Tuniska ministerstvo zahraničí nevydá

České ministerstvo zahraničí nemá informace o bezprostřední hrozbě teroristického útoku v Tunisku. Nevydá proto pro cesty do země přísnější doporučení a pouze ponechá v platnosti ta předchozí. Turisté by tedy měli být maximálně obezřetní a vyhýbat se místům s vysokou koncentrací lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turisté v Tunisku

Turisté v Tunisku | Zdroj: Reuters

„Dalším doporučením je, aby lidé nejezdili do horských oblastí, kde to může být nebezpečné, a aby nejezdili ani do oblastí, které jsou podél hranice s Libyí,“ dodala mluvčí Michaela Lagronová.

Ministerstvo také nedoporučuje individuální cestování po Tunisku. Pokud se pro něj čeští turisté přesto rozhodnou, podle úřadu by se raději měli registrovat v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turisté by se měli v Tunisku vyhýbat místům s velkou koncentrací lidí a necestovat na vlastní pěst, doporučuje ministerstvo zahraničí

Londýnská vláda včera varovala, že další teroristické útoky v Tunisku jsou velmi pravděpodobné, a cestovní kanceláře začaly odvážet britské turisty.

Většina dalších evropských zemí ale podle Lagronové reagovala stejně jako Česko.

„Pokud by došlo k nějakému vývoji a my bychom obdrželi varovnou informaci, pochopitelně budeme okamžitě jednat. Ale v tuto chvíli zatím platí doporučení, které jsme dávali v minulých dnech,“ potvrdila mluvčí.

Češi preferují Bulharsko a Chorvatsko

Po útoku v tuniské Súse vychází většina cestovních kanceláří svým klientům vstříc a nabízí bezplatnou změnu místa nebo posunutí termínu.

V posledních dvou letech si ostatně společnosti všímají menšího zájmu o cesty do arabských zemí, a to až o desítky procent. Důvodem je právě bezpečnostní situace.

Místo Tuniska nebo třeba Řecka teď Češi stále častěji vyrážejí do letovisek, která jsou dlouhodobě méně riziková.

Britští turisté začali kvůli obavám o bezpečnost odjíždět z Tuniska

Číst článek

„Jednoznačně největší nárůst jsme v těchto dnech zaznamenali u Bulharska a Chorvatska. Dá se říct, že to jsou země, kde je všechno v pořádku a Češi je mají ve velké oblibě,“ říká Michal Tůma ze společnosti Invia.

Pokud se turisté rozhodnou letošní dovolenou v Tunisku zrušit, některé cestovní kanceláře jim vrátí peníze. U jiných ale musí zákazníci počítat se ztrátami. Letenky nebo ubytování totiž kanceláře za klienty často platí dlouho dopředu.

ČTK, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme