Nová generace zbraní armády bude určitě zahrnovat drony, prohlásil Zeman

Prezident Miloš Zeman dnes navštívil Dny NATO a Dny Vzdušných sil armády ČR v Mošnově na Novojičínsku. V krátkém projevu řekl, že nová generace zbraní české armády bude určitě zahrnovat bezpilotní letouny. Zdůraznil také, že je rád, že má armáda nadzvukové letectvo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman na Dnech NATO v Mošnově

Prezident Miloš Zeman na Dnech NATO v Mošnově | Zdroj: ČTK

Miloš Zeman, jako první hlava státu, navštívil Dny NATO v doprovodu ochranky a vojáků. Na letiště dorazil vrtulníkem a po krátkém proslovu vyrazil na obhlídku obřích vojenských letadel.

Prezident připomněl, že na summitu NATO říkal ve svém projevu, že potřebujeme méně tanků a více dronů, tedy bezpilotních letadel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Význam dronů pro armádu přibližuje vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr

„Zdá se, že nová generace zbraní bude určitě zahrnovat mimo jiné i ty bezpilotní letouny. Zatímco pokud jde o tanky, tak s těmi se proti teroristům z Islámského státu dá bojovat dost těžko,“ řekl Zeman.

Podle vojenského a bezpečnostního analytika Lukáše Visingra jsou drony jednou z velice efektivních a perspektivních kategorií zbraní.

„Zejména USA tyhle stroje nasazují velice rozsáhle v boji proti teroristům. Pokud se chce česká armáda modernizovat a jít podobnou cestou jako armády západních zemí, pak bezpilotní bojové letouny opravdu potřebuje,“ poznamenal Visingr.

OBRAZEM: Dny NATO na mošnovském letišti navštívilo 225 tisíc lidí

Číst článek

Je podle něj dobře, že česká armáda má nadzvukové letectvo, i když někteří lidé proti tomu protestovali. Uvedl, že kromě Islandu a Lucemburska by Česká republika byla jedinou zemí bez nadzvukových letadel.

„Určitá chyba, o které všichni víte, byla, že jsme si předtím vesele pořídili 72 podzvukových bitevníků L-159, a pak nevěděli, co s nimi, a vyhodili jsme za to desítky, doslova desítky miliard. Takže jsem rád, že máme gripeny. A pokud jde o ty L-159, snad je alespoň někam prodáme,“ poznamenal prezident.

Také dnes na letiště do Mošnova dorazily tisíce lidí. Podle odhadů je ale dnešní návštěvnost Dnů NATO menší než v sobotu, kdy tam přišlo 140 tisíc diváků.

ČTK, Kateřina Daňková, Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme