Novela ohledně hanobení prezidenta nás vrátí o 27 let zpět. Podobných extrémů bude přibývat, tvrdí Sobotka

S koncem volebního období bude podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) přibývat extrémních návrhů na změny zákonů, protože tím jejich autoři upoutají pozornost. Předseda vlády to uvedl v souvislosti s úterní informací o snaze obnovit trestný čin veřejného hanobení prezidenta republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD | Zdroj: ČTK

„Musíme počítat s tím, že s koncem volebního období bude přibývat podivných a hodně extrémních návrhů, protože čím více je ten poslanecký záměr extrémně zaměřen, tím více se mu odstává mediální pozornosti alespoň ve fázi předložení,“ uvedl Sobotka.

Návrh by podle něj vrátil Česko o 27 let zpět. Pod poslaneckou iniciativou byly podpisy poslanců jeho ČSSD, opozičních KSČM a Úsvitu a také vládního hnutí ANO. Předsednictvo ANO se od návrhu distancovalo.

Skupina poslanců navrhuje až rok vězení za hanobení prezidenta. Chce předejít urážkám a excesům

Číst článek

„Cílem těchto návrhů většinou je zazářit jako kometa, získat v danou chvíli mediální pozornost a pak se opět ponořit zpět do té hromady návrhů v Poslanecké sněmovně, kde v klidu vyčkají na to, až spadnou pod stůl, až skončí volební období,“ řekl premiér s tím, že návrh o hanobení prezidenta zazářil v negativním smyslu.

ANO je podle Babiše proti

Už v pondělí odmítl iniciativu stranického kolegy Jeronýma Tejce na změnu, která by zajistila rychlejší proces vyhošťování neúspěšných žadatelů o azyl. Poslanec chce navrhnout změny zákona o azylu. Zvažuje také vypuštění nebo úpravu článku Listiny základních práv a svobod, který přiznává právo na azyl cizincům pronásledovaným za uplatňování politických práv a svobod.

Nazrála doba, společnost je třeba umravnit, hájí Huml trest za hanobení prezidenta

Číst článek

„Je to zákon protiústavní, je to potírání svobody slova a demokracie. My se nemůžeme vracet k zákonům, které jsme tu měli za komunistického režimu,“ řekl k návrhu na znovuzavedení trestného činu hanobení prezidenta novinářům vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Dnes ráno proto navrhl usnesení předsednictva. „Až na jednoho člena, který se zdržel, všichni odhlasovali, že se od toho distancujeme,“ uvedl.

Obnovení trestného činu veřejného hanobení prezidenta republiky navrhlo šest desítek poslanců. Za hanobení hlavy státu by podle zákonodárců vládních ČSSD a hnutí ANO a opozičních KSČM a Úsvitu, mohlo hrozit až roční vězení. Premiér označil návrh za „nesmyslný a rizikový“, ačkoli si podle něj hlava státu nepochybně úctu zaslouží.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme