Novela zákona o ochraně přírody by měla posílit pravomoci obcí v národních parcích

Nová pravidla pro národní parky má určit novela zákona o ochraně přírody a krajiny. Tu dnes nese ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO do meziresortního připomínkového řízení. První návrh ale představilo ministerstvo už v červenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řeka Vydra

Řeka Vydra | Foto: Pavel Halla

„Novela je revoluční v tom, že otvírá dosud přísně střežená území takzvané první zóny, kde se dříve nesmělo chodit jinak než po značených stezkách nebo cestách,“ vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO.

Podle návrhu novely zákona budou stanovena klidová území, kam se nebude moci vstupovat stejně jako dnes v případě střežených prvních zón. Jejich rozsah ale bude mnohem menší.

„V rámci prvních zón budou vymezena území, kam bude vstup povolen i mimo značené cesty anebo, jak je to třeba v německých národních parcích, bude vstup zakázán pouze po dobu, kdy například hnízdí vzácné nebo kriticky ohrožené druhy ptáků.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jaký je výsledek jednání o novele zákona o ochraně přírody a krajiny, mluví ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO

K návrhu se přes prázdniny vyjadřovaly obce. Ty by měly dostat větší pravomoci při rozhodování o vyhlašování zón národních párků, regulaci vstupu nebo rozvoji šetrné turistiky.

„Obce by nově dostaly takřka takovou pravomoc, jakou má majitel pozemku. To znamená, že jejich připomínky, komentáře a námitky by musely být vypořádány a obce by měly možnost soudní ochrany proti rozhodnutí ministerstva.“

Současná právní úprava obcím vstupovat do rozhodování o parcích neumožňuje.

Novela by měla přinést také jednodušší návštěvní řády, které by měly umožnit flexibilně rozhodovat podle počasí a stavu přírody třeba o tom, kdy bude možné splouvat vodní toky na chráněných územích.

„Předpokládáme, že by zákon měl platit nejpozději od července příštího roku,“ dodává Brabec.

Předseda Svazu obcí šumavského Národního parku a starosta Modravy Antonín Schubert považuje navrhované zrušení chráněných zón za chybu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Polední publicistiky byli starosta Modravy Antonín Šubrt a Jaromír Bláha z Hnutí DUHA

„Obecně ustáleným pravidlem naprosté většiny národních parků na celém světě je zonace. Umí se v ní orientovat nejen naše veřejnost, ale všichni návštěvníci národních parků na celém světě," tvrdí.

Jaromír Bláha z Hnutí Duha souhlasí s důležitostí zónového vymezení. „Myslím, že koncept klidových oblastí je v pořádku. Klíčová je ale zonace, která vymezí oblasti, které ponecháme skutečně přírodnímu vývinu a kde přestaneme lesnicky hospodařit, těžit a stavět domy.“

Oba ale dosud návrh novely zákona neviděli.„Žádný návrh jsem neviděl, ale nevím o tom, že by ta zonace, od které je potřeba se odrazit, byla jeho přílohou. Takže až se seznámíme s návrhem pana ministra, bude možné se k tomu vyjádřit,“ dodává Bláha.

Národní parky a chráněné krajinné oblasti | Foto: Český rozhlas

Martin Karlík, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme