Novela zákona o odpadech se snaží řešit, kam s ojetými pneumatikami. Má ale nedostatky

V Česku od jara funguje zpětný odběr ojetých pneumatik, není ale bez problémů. Zdarma si od vás pneumatiky odeberou třeba v autoservisu nebo ve specializované prodejně. Tuto novinku zavedla novela zákona o odpadech. Obce ale poukazují na to, že zákon nemyslí třeba na to, že řada lidí má doma spoustu daleko starších pneumatik.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odhozené pneumatiky

Odhozené pneumatiky | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Ojeté gumy může zákazník při nákupu nových nechat zdarma v servisu. To se ale týká jen přiměřeného množství.

„Co to je přiměřené množství, co to je za číslovku, to my nevíme. Takže když má někdo doma pět aut a přiveze tam 20 pneumatik, asi to není přiměřené,“ myslí si Karel Ferschmann, starosta Němčovic na Rokycansku a také předseda Sdružení místních samospráv.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový systém sběru ojetých pneumatik neřeší takzvaný historický odpad ani nákup pneumatik přes internet

Lidé byli také zvyklí nosit pneumatiky do sběrných dvorů, tam ale musí za odběr zaplatit od 15 do 25 korun.

Zákon také nemyslí na to, že spoustu pneumatik si třeba bývalá zemědělská družstva skladovala.

„Pokud za ně nechtěli platit a vytvořili si kupy pneumatik na svých pozemcích, pak je to odpad a musí se s ním nakládat jako s každým jiným. Tam nepředpokládáme, že by to mělo jít na bedra kolektivnímu systému nebo sběrnému dvoru. Tam se o to už skutečně musí původce postarat jako o jakýkoliv jiný odpad,“ dodává Jaromír Manhart z ministerstva životního prostředí.

Sdružení místních samospráv zároveň upozorňuje, že novela nepamatuje na takzvaný historický odpad a neřeší ani případy, kdy si lidé koupí nové pneumatiky přes internet.

Ministerstvo životního prostředí proto teď chystá kontroly na internetové prodejce pneumatik, řada z nich totiž nezajištuje zpětný odběr. Tuto povinnost jim ukládá právě zákon o odpadech.

Ministerstvo se na to podle ředitele odboru odpadů Jaromíra Manharta zaměří: „Vzhledem k tomu, že právě s internetovými prodejci máme za poslední roky hodně negativních zkušeností, chystáme se v nejbližší době na kontrolní akce ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí.“

Tisíce tun pneumatik

Systém kolektivního sběru zatím v Česku neexistoval. Pneumatiky tak často končily na černých skládkách a právě to chtěl stát prostřednictvím nového zákona zlepšit a mít tak kontrolu i nad jejich ekologickou likvidací.

Obce už podle Karla Ferschmanna našly způsob, jak si poradit a do kolektivního sběru se zapojit.

„My jsme si v našem sběrném dvoře pořídili živnostenský list na údržbu úpravy vozidel, to znamená na pneuservis, a v takovém případě jsme sběrným místem přesto, že to bude na sběrném dvoře,“ dodává Ferschmann.

V České republice se podle údajů ministerstva životního prostředí uvede na trh ročně 74 tisíc tun pneumatik, zpětně se jich odebere 44 tisíc tun.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme