Noví profesoři tituly zatím nedostanou. Chládek navrhl schůzku Zemana a rektorů

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a ministr školství Marcel Chládek z ČSSD jsou připraveni na schůzku s prezidentem Zemanem kvůli sporu o jmenování nových profesorů. Uvedl to mluvčí Univerzity Václav Hájek. Schůzku, která by měla předcházet slavnostnímu jmenování profesorů v pražském Karolinu, navrhl dnes ministr školství Marcel Chládek z ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcel Chládek

Marcel Chládek | Foto: Filip Jandourek

Rektor Tomáš Zima chce s prezidentem Milošem Zemanem probrat, proč nepodepsal jmenovací dekrety pro tři profesory. Vítá prý solidaritu ostatních rektorů, kteří chtěli čtvrteční jmenování profesorů bojkotovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Noví profesoři prozatím jmenováni nebudou, rozhodl ministr Chládek

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD splnili všichni tři uchazeči zákonné podmínky. „Já se domnívám, že by to měl pan prezident respektovat a měl by je jmenovat.“

Odmítnutí prezidenta podepsat dekrety novým profesorům opět rozpoutalo debatu o tom, kdo má profesory jmenovat.

Poslankyně Anna Putnová z TOP 09 je přesvědčená, že prezident Zeman odmítl profesory jmenovat úmyslně. „Chce se zbavit pravomoci jmenovat profesory, jak to deklaroval při svém nástupu do funkce. Udělal teď razantní krok, aby vybudil reakci a případně si vynutil novelou vysokoškolského zákona tuto změnu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Systém jmenování profesorů není třeba měnit, říká rektorka pražské VŠE Hana Machková

Několik možností, jak docílit jmenování profesorů i přes odpor prezidenta, se nabízí podle Jiřího Zlatušky (hnutí ANO). Jednou z variant je třeba žaloba na prezidenta.

„Je možné podat žalobu na zbavení úřadu. Postupovat lze také podobně, jako když si prezident postaví hlavu a nepodepíše zákon, který schválil parlament. Ten zákon také vejde v platnost,“ upřesňuje alternativy Zlatuška.

Sobotka: Systém jmenování by se měnit neměl

Měnit pravidla pro jmenování profesorů na základě jednoho sporu by bylo podle místopředsedy vlády pro vědu a výzkum Pavla Bělobrádka z KDU-ČSL předčasné.

„Nejsem příznivcem dělání Lex Zeman. V tomto případě máme nějakou právní normu a ta by měla být dodržována. Pan prezident není automat na podpisy, to už nám předvedl, a není první. Ten výklad je někdy rozdílný,“ míní Bělohrádek.

Inaugurace, rektor Univerzity Karlovy, Tomáš Zima | Foto: Filip Jandourek

Noví profesoři nebudou v pražském Karolinu jmenováni ve čtvrtek, jak bylo původně v plánu. O odložení slavnostního aktu na neurčito rozhodl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) kvůli sporům akademiků s prezidentem Milošem Zemanem.

Prezident odmítl podepsat jmenovací dekrety Jiřího Fajta a Ivana Ošťádala z Univerzity Karlovy a Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. Podle rektorů ovšem navržení docenti splnili všechny podmínky nutné ke jmenování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Zeman odmítl podepsat profesorské dekrety. O tématu diskutovali Jiří Zlatuška a Anna Putnová ze sněmovního školského výboru

Většina rektorů se proto rozhodla vyjádřit nesouhlas s prezidentovým rozhodnutím neúčastí na ceremoniálu. Ministr Chládek, který považuje současnou atmosférů kolem jmenování za nedůstojnou, reagoval tím, že jmenování odsunul.

„Dnes jsem pana prezidenta požádal o individuální schůzku za účasti jmenovaných rektorů Karlovy univerzity a Vysoké školy ekonomické, aby si tam vyslechli konkrétní důvody,“ potvrdil ministr.

„Zároveň jsem rozhodl, že zítřejší termín slavnostního jmenování profesorů odsuneme až po termínu této schůzky, protože si myslím, že v této době by nebylo vhodné tento slavnostní ceremoniál konat,“ vysvětlil.

Zemanovi vadí sporná minulost kandidátů

Prezidentovi vadí údajně sporná minulost Ivana Ošťádala a Jana Eichlera a jejich možné vazby na StB a vojenskou tajnou službu. V případě ředitele Národní galerie Jiřího Fajta zdůvodňuje Zeman svůj krok informacemi Mladé fronty Dnes o nerealizované pochybné smlouvě mezi galerií a Komerční bankou.

„Nemůžete chtít po prezidentu republiky, aby připojil svůj podpis na jmenovací dekret někoho, kdo nějakým způsobem morálně selhal,“ prohlásil ve 20 minutách Radiožurnálu hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Nový termín slavnostního udělování profesorských titulů zatím není znám, prezident podle Ovčáčka ani neví o tom, že se s ním chce ministr Chládek sejít.

Karolinum | Foto: Univerzita Karlova

ČTK, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme