Novinář podstrčil do Čapkovy vily falzifikát článku Hitler je gentleman. Nachytal starostku

V Čapkově vile v Praze 10 se našel článek Ferdinanda Peroutky s názvem Hitler je gentleman. Na Facebooku tamní radnice tuto zprávu zveřejnila starostka Radmila Kleslová z hnutí ANO. Jde ale o falzifikát tohoto článku, k jehož sepsání se Českému rozhlasu přiznal Jaromír Slomek z časopisu Týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městská část Praha 10 se na facebookovém profilu chlubí falešným článkem Ferdinanda Peroutky Hitler je gentleman nalezeným 29. června při novinářské prohlídce vily spisovatele Karla Čapka na Vinohradech

Městská část Praha 10 se na facebookovém profilu chlubí falešným článkem Ferdinanda Peroutky Hitler je gentleman nalezeným 29. června při novinářské prohlídce vily spisovatele Karla Čapka na Vinohradech | Zdroj: ČTK

Pravost článku okamžitě po zveřejnění zpochybnili historici i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, který sám neúspěšně hledal text skoro půl roku. Prezident Zeman totiž tvrdí, že takový článek četl. Podle starostky Kleslové by však měli autentičnost nálezu prověřit historici.

„Necháme ho prozkoumat Národním památkovým ústavem. My si v žádném případě nemůžeme dovolit říct, jestli ten dokument je, nebo není pravý,“ prohlásila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sestříhaný rozhovor s Jaromírem Slomkem z časopisu Týden, autorem falzifikátu článku Hitler je gentleman

Českému rozhlasu se k autorství údajného Peroutkova článku přiznal šéfkorektor časopisu Týden Jaromír Slomek. Podle něj to měla být legrace pro kolegy novináře.

„Já jsem si říkal, že je nedůstojné, co předvádí Hrad s hledáním článku, který neexistuje, a že se trochu vysměju tímto žertem frašce, která už unavuje,“ vysvětlil.

Falzifikát nastražil při novinářské prohlídce vily Karla Čapka na Vinohradech a čekal, kterého kolegu s ním napálí. Že si ho všimla starostka Prahy 10 a pokládala ho za pravý, Slomka překvapilo:

„Dalo by se to chvilku hájit, kdyby ten padělek byl dokonalý. Bylo to uděláno tak, aby to na chvilku zmátlo a pak pobavilo. Že to paní starostka vezme vážně, jsem nevěděl.“

Dokument má spoustu chyb

Podle Martina Gromana ze Sdružení Ferdinanda Peroutky není složité poznat, že jde o falzum. „Ten podvrh je tak zjevný, že tomu může uvěřit pouze absolutní laik,“ řekl k dnes nalezenému výtisku, které se tváří jako zvláštní vydání Přítomnosti z 28. října 1938. Žádné takové však nikdy nevyšlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novinář vytvořil falzifikát článku Hitler je gentleman. O dokumentu mluvil Martin Groman ze Sdružení Ferdinanda Peroutky

„Jednak je potištěna jen čelní strana toho papíru, který má i jiný formát, než měla Přítomnost. Je na něm fotografie prezidenta Masaryka, přičemž Přítomnost netiskla fotografie. Těch chyb je tam celá řada,“ uvedl. Dodal, že původní revue používala v titulcích bezpatkové písmo, v nalezeném falzifikátu je patkové.

Kauzu kolem Peroutkova údajného článku Hitler je gentleman odstartoval lednový výrok prezidenta Miloše Zemana při zahájení mezinárodního fóra Let My People Live. Zeman tehdy řekl, že Peroutka napsal článek s titulkem Hitler je gentleman a že po Mnichovské dohodě také napsal: „Nemůžeme-li zpívat s anděla, musíme výti s vlky“. Poté se na prezidenta snesla kritika - výrok pronesl někdo jiný a ani údajný článek se dosud nenašel.

 

Vila Karla Čapka, kterou MČ Praha 10 loni koupila odkoupila, dnes opět vydává opravdové poklady. "Peroutkův článek je...

Posted by Praha 10 on 29. červen 2015

Martin Karlík, Eliška Malínská, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme