Nový registr přestupků měl technické problémy. Večer se rozběhl

Spuštění nového rejstříku přestupků se neobešlo bez problémů. Systém, díky kterému by měli třeba výtržníci dostávat za opakované přestupky vyšší pokuty, měl celý den technické problémy, zjistil Český rozhlas. Podle pražské městské policie to ale žádné komplikace nezpůsobovalo. Záznamy chce totiž vkládat až od pondělka. Ze zákona na to má pět dní. Nyní již ale systém funguje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo vnitra (ilustrační foto)

Ministerstvo vnitra (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Český rozhlas získal kolem osmé hodiny večerní vyjádření Rejstříku trestů, který nový registr spravuje, že systém již pracuje normálně. „Příslušní pracovníci ministerstva vnitra zajistili nové nahrání komunikační matice a následně úpravu některých služeb v základních registrech. V tuto chvíli již máme potvrzeno, že systém funguje. Již vydáváme opisy z evidence přestupků a odpovídáme na žádosti, na příklad Policie České republiky,“ řekla ředitelka Rejstříku trestů Radka Paulová. V průběhu dne měl ale systém problémy.

Registr trestů, který nový rejstřík přestupků spravuje, zjistil, že se do databáze nestahují osobní údaje občanů České republiky ze základních registrů. Ty spravuje přes podřízenou organizaci ministerstvo vnitra. Registr trestů se proto na resort obrátil a společně zjistili, že jedna z takzvaných komunikačních matic je špatně nahraná. Opravu už pracovníci zadali dodavatelské firmě

„Informační systém nahlásil komunikační chybu v rámci činnostních rolí, které nastavuje registr práv a povinností vůči základním registrům. Na odstranění drobné závady se pracuje a během dohledné doby by měla být odstraněna,“ řekla Radka Paulová, ředitelka Rejstříku trestů.

Pražská městská policie, která bude rejstřík také využívat, zatím žádné problémy nemá. Systém totiž začne využívat až v pondělí. "Na zápis do evidence je řádově několik dnů a první zápisy budou ze strany městské policie prováděny až začátkem pracovního týdne, pokud bude systém funkční," řekla Českému rozhlasu Irena Seifertová z tiskového odělení pražských strážníků.

Začíná fungovat rejstřík přestupků. Za opakované drobné krádeže nebo výtržnictví budou vyšší pokuty

Číst článek

Znamená to, že systém se prakticky nedá v případě občanů České republiky používat. Jinak je to u cizinců, tam jde o jinou databázi a ta funguje. Podle Paulové se ale první záznamy stejně očekávají až v pondělí. Městská policie a další orgány mají na zápis 5 až 10 dní.

Stop recidivistům

Nová centrální evidence přestupků začala fungovat v sobotu. Databáze má poskytnout lepší přehled o pachatelích. Výtržníci nebo třeba drobní zloději mohou díky ní za opakované přestupky dostávat vyšší pokuty. K dispozici bude policii, soudcům, městským úřadům a jiným orgánům.

O výpis se svými vlastními informacemi si budou moct požádat i jednotlivci. Záznamy v rejstříku zůstanou pět let. Každoročně se v rámci celé České republiky rozhodne o zhruba půl milionu přestupků.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme