Novým šéfem protikorupční policie je Jaroslav Vild

Protikorupční policie má po dvou měsících nového ředitele. Útvar ode dneška vede plukovník Jaroslav Vild. Elitní jednotce šéfoval už od července, kdy z osobních důvodů rezignoval Milan Komárek. O Vildovi se toho ví poměrně málo, jeho kolegové o něm ale mluví jako o poctivém profesionálovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie

Policie | Foto: Ladislav Bába

Plukovník Vild vedl útvar prakticky od léta, kdy na post rezignoval tehdejší šéf Milan Komárek. Ještě před včerejším výběrovým řízením se o Vildovi mluvilo jako o jasném favoritovi. To se potvrdilo, speciální komise nakonec posuzovala pouze jeho životopis, nikdo jiný se nepřihlásil.

Vild podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje pracoval dlouhou dobu v Plzni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Změnu na postu šéfa protikorupční policie popsala Markéta Chaloupská

„Dříve působil jako vyšetřovatel hospodářské trestné činnosti, později pracoval v různých vedoucích pozicích.“

O svém soukromí mluví tento tmavovlasý pětačtyřicátník velmi nerad. Prozradil pouze, že se domluví německy a rusky a má prověrku na stupeň tajné.

Jeho kolegové, jako například šéf protidrogové centrály Milan Frydrych, o něm mluví s respektem: „Znám ho jako poctivého profesionála.“

Podle ředitele Transparency International Davida Ondráčky bude na nového šéfa protikorupční jednotky obrovský tlak. Až čas ukáže, jestli ho ustojí a zlepší výsledky elitní jednotky.

Protikorupční policie řeší nejzávažnější hospodářské kauzy, její detektivové pracují třeba i ve speciálním týmu na odhalování daňové kriminality Kobra.

„Moje zkušenost je taková, že na tom útvaru funguje celá řada kvalitních profesionálů a policistů, kteří práci dělají výborně. Ale jako celek má útvar výrazně navíc a v rivalitě s dalšími elitními útvary prostě pokulhává.“

S novým šéfem se v nejbližších dnech chtějí setkat třeba i klíčoví státní zástupci.

„Možná dosáhneme i vyřešení některých problémů, které nás tíží,“ říká náměstek na olomouckém vrchním státním zastupitelství Pavel Komár.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úkolech, které nového šéfa elitního útvaru čekají, mluvil v Ranním interview Radiožurnálu policejní prezident Tomáš Tuhý

Problémem protikorupční jednotky bylo časté střídání šéfů. Průměrně byli ve funkci jeden rok. Policejní prezident Tomáš Tuhý věří, že Jaroslav Vild je zárukou, že vydrží déle a splní konkrétní úkoly, které dostane.

„Je to zejména stabilizace tohoto útvaru a pokračování v boji proti ekonomické kriminalitě. A samozřejmě nastavení novějších principů řízení v tomto útvaru,“ upřesňuje Tuhý.

mkp, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme