Nytrová není sama. Řada poslanců sdílí velice obskurní zdroje, říká Tvrdoň z Demagog.cz

Poslankyně Pavlína Nytrová z ČSSD nedávno vzbudila pozornost svými výroky na adresu homosexuálů, zejména tím, že se podle ní „budou snažit zrealizovat sex s dětmi“ nebo že v porovnání s heterosexuály nadprůměrně tíhnou k alkoholu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavlína Nytrová

Pavlína Nytrová | Foto: ČSSD

Vedle toho sociálnědemokratická poslankyně zaujala i zdroji, ze kterých čerpá informace. Vyjmenovala mezi nimi například komentáře pod články, a také zmínila, že se „řídí svým srdcem“. Podle vedoucího projektu Demagog.cz Jana Tvrdoně není s takovým přístupem ve sněmovně sama, mluvil o tom v rozhovoru pro ČRo Plus. Platí však podle něj také, že v tomto jsou poslanci obrazem společnosti.

Když jste se díval na to, kde paní poslankyně bere pro svá tvrzení zdroje, na co jste přišel?

Paní poslankyně to říká sama v rozhovoru pro Respekt. Ona uvádí několik okruhů zdrojů. Ten základní je na internetu – jsou to komentáře pod články. A také se řídí svým srdcem. Obecně kde paní poslankyně své zdroje bere, to je spíš otázka na ni, ona se snažila to trochu vysvětlovat v Událostech komentářích (Události komentáře ze 14. července, pozn. red.), ale úplně věrohodně se jí to podle mého názoru nepodařilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, z jakých zdrojů čerpají někteří poslanci, ale nejen oni, mluvil na ČRo Plus Jan Tvrdoň z Demagog.cz

Odvolávala se například na různé nejmenované diagnostické ústavy ve Spojených státech, dále tam citovala nějakou knihu, kterou když si najdete na Googlu, tak během pár vteřin zjistíte, že tato kniha má jako základ boj proti homosexualismu, což už samo o sobě naznačuje, že tento zdroj nebude asi úplně relevantní z pohledu objektivní analýzy.

Nytrová z ČSSD: Homosexuální lobby plíživými kroky nabourává chod celé naší společnosti

Číst článek

Obecně ale nejen u paní poslankyně, ale i u ostatních zákonodárců bych si vypůjčil od paní Nytrové ten obrat, že zdroj je to srdce, že se řídí svým srdcem.

Poslankyně Nytrová k homosexuálům při projednávání zákona o registrovaném partnerství: „Homosexuálové se budou snažit zrealizovat sex s dětmi. Je tam vysoká promiskuita, vysoký výskyt pohlavních a jiných chorob, nadprůměrný sklon k alkoholu a drogám ve srovnání s heterosexuální společností. Vyšší míra výskytu duševních a mentálních poruch.“

V dnešní době máte spoustu informací, kdy v podstatě věrohodné a dobře odpracované zprávy například v Českém rozhlase nebo v České televizi jsou na internetu často stavěny do srovnatelné pozice s různými blogy nebo nějakými obskurními zprávami, které vycházejí na serverech, kde nejsou vůbec známí autoři, není známé, jak ti lidé přicházejí k těm zprávám.

A často nejen poslanci, ale společnost obecně a řada lidí na internetu vyhledává takové zprávy, které jsou blíž jejich srdci. Utvrzují si svou pravdu a zprávy pak šíří dál. Říká se, že poslanci jsou obrazem společnosti. Samozřejmě to neplatí obecně, ale u některých je vidět, že právě z nedůvěryhodných zdrojů čerpají zprávy. Ten případ je i paní Nytrová.

Člověk by si říkal, že mají zázemí v Parlamentu, že mají osobní asistenty, kteří mají k rešerším sloužit, takže budou přistupovat ke zdrojování trochu sofistikovaně. Neděje se to tedy?

Děje se to částečně. Zase bych nechtěl tvrdit, že všichni poslanci jsou takoví nebo vycházejí z nedůvěryhodných zdrojů.

Konkrétně paní poslankyně Nytrová v rozhovoru pro Respekt na otázku, jestli využívá možnosti rešerší a asistentů, kterou poslanci dostávají od Poslanecké sněmovny, odpověděla, že to na novelu zákona o registrovaném partnerství nevyužívá.

Registrovaní partneři nabourávají chod celé společnosti, říká poslankyně Nytrová z ČSSD

Číst článek

Demagog.cz samozřejmě hodnotí faktické výroky českých politiků a děláme takovou tu v uvozovkách českou elitu – lidi, kteří chodí do hlavních diskusních pořadů. Paní poslankyně Nytrová, při vší úctě k ní, se řadí mezi poslance a poslankyně, kteří jsou takzvaně v těch zadních řadách Poslanecké sněmovny a není na ně tak úplně vidět.

Teď už ano.

To je pravda, ale na druhou stranu paní poslankyně hned oznámila, že již nebude kandidovat za ČSSD, takže možná že zase trošku sejde z očí.

Chtěl bych ještě dodat, že když se podíváte napříč poslaneckým spektrem, tak mezi těmi, kteří nemusí být tak mediálně známí, najdete řadu případů, kdy poslanci sdílí velice obskurní zdroje.

Například pan poslanec Huml (Stanislav Huml, poslanec za ČSSD, pozn. red.). To je taková vlastní kategorie. Jde o poslance, který sdílel Infobaden.cz, což je server, který je satirický. Takže sdílel vymyšlenou zprávu. Byla to zpráva o Petře Kvitové (Huml kritizoval tenisovou reprezentantku Petru Kvitovou kvůli jejímu bydlišti v Monaku, v souvislosti s tím sdílel na facebooku zmíněný článek, pozn. red.).

A on to nepoznal…

Nepoznal. U paní poslankyně Nytrové byl podle mého názoru veden svým srdcem (Huml na facebooku napsal, že je dobře, že Nytrová téma otevřela, spojil ho však s tématem migrace, pozn. red.), šel prostě za tou zprávou, která dle jeho názoru podporovala jeho pravdu.

Asi to je trochu obecnější problém, ale ten vychází z toho, jak jsem zmínil, že informace ze seriózních serverů i z méně seriózních jsou často brány jako srovnatelné. A je jich tolik, že je těžké se v tom orientovat.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme