O dotaci na podporu sportu pro děti už požádalo přes 3000 oddílů a jednot

Více než 3000 oddílů a tělovýchovných jednot už na ministerstvu školství zažádalo o peníze na podporu sportu dětí a mládeže. Ne všechny uspěly – asi 30 procent z nich nedodalo správně vyplněnou žádost. Ve chvíli, kdy nedostatky napraví, můžou zažádat znovu. Na každé dítě do 19 let teď připadá tisíc korun ročně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka a ministryně školství Kateřina Valachová

Premiér Bohuslav Sobotka a ministryně školství Kateřina Valachová | Zdroj: ČTK

Jde vůbec o první dotační program, kdy ministerstvo posílá peníze jednotlivým organizacím přímo, bez zapojení sportovních svazů. Pro letošní rok je v něm 362 milionů korun.

Podle šéfky resortu školství Kateřiny Valachové z ČSSD musí kluby splňovat několik podmínek – třeba prokázat, že mají nejméně 20 členů a že vedou podvojné účetnictví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přes 3000 oddílů a tělovýchovných jednot požádalo ministerstvo školství o dotace na podporu sportu dětí a mládeže. Více Jana Čermáková

„Některé kluby poukazují na to, že podvojné účetnictví je přílišná byrokracie, že řada z nich, protože jsou malé, si vystačí s jednoduchým. Tady mě čeká, abych zejména pro následující rok a další roky vyjednala výjimku,“ řekla.

Tajemník tělovýchovné jednoty SK Kamenice Pavel Zítko už ví, jak s penězi naloží. Použije je mimo jiné na zaplacení nájmu a dovybavení klubu sportovním náčiním, část půjde i na trenéry.

„Peníze, které dostaneme, použijeme zejména ve prospěch dětí a cvičitelů, kteří potřebují vzdělání. Bez vzdělaných trenérů není možné sport dělat,“ upozornil.

Podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky pomáhají dotace zvýšit dostupnost sportu – kluby pak nemusejí žádat tolik peněz po rodičích dětí.

„Chci se zasadit o to – a paní ministryně společně se mnou – aby takové financování pokračovalo i v příštích letech. Zdá se, že letos je na to velmi pozitivní zpětná vazba,“ uvedl.

Letos ministerstvo školství na sport rozděluje necelé 4 miliardy korun. Příští rok počítá se 6 miliardami.

'Je to málo'

Jiří Holeček, poslanec hnutí ANO a předseda podvýboru pro mládež a sport, si ale myslí, že tisíc korun na každé dítě ročně je málo.

„V programu jsou dva parametry, které mi vadí. Jednak je v něm 362 milionů korun, což je malá částka – podle mé představy by do programu měla jít až jedna miliarda korun. Druhý parametr je, že není výhradně určen pro kluby, kde by byla většinově zastoupena mládež a jejich trenéři, že tam je pouze podmínka, že klub musí mít minimálně 20 dětí či mládežníků,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O penězích na sport mluvili Jiří Holeček, poslanec hnutí ANO a předseda podvýboru pro mládež a sport, a bývalá česká sportovní střelkyně Kateřina Emmons

V souvislosti s dotacemi se také nedávno objevila Výzva sportovců a přátel sportu k politikům České republiky, kterou podpořili velké sportovní svazy i řada známých sportovců včetně olympijských vítězek Martiny Sáblíkové či Kateřiny Emmons.

Sportovci kritizovali to, že zřejmě přijdou o příjmy z loterií odvedené přímo na sport mimo státní rozpočet.

„Pokud by peníze šly do státního rozpočtu, pak samozřejmě státní rozpočet má ještě další priority a co se sportu týče, není tam žádné další systémové řešení, jako by třeba bylo ministerstvo sportu nebo podobně,“ říká Emmons.

Podle Holečka jsou ale obavy vrcholových sportovců liché a o žádné peníze, konkrétně 500 až 600 milionů korun, nepřijdou. Navíc prý díky novému loterijnímu zákonu dostanou navíc až 1,7 miliardy.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme