O druhé kolo senátních voleb zatím není velký zájem

Druhé kolo voleb do třetiny Senátu zatím provází nižší účast voličů. Hlasovat chodili hlavně starší lidé. Volební místnosti se znovu otevřely ve 14 hodin a zavřou se ve 22 večer. Zítra se pokračuje od osmi ráno do dvou hodin odpoledne.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do Senátu

Volby do Senátu | Foto: Tomáš Adamec

Ve většině volebních obvodů v Praze to vypadalo podobně. Ze začátku přicházeli hlavně senioři, později se přidali lidé, kteří přicházeli z práce. „Nejvíc jich přišlo mezi devatenáctou a dvacátou hodinou. Později příliv voličů zase polevil,“ hlásila reportérka Radiožurnálu Jitka Hanžlová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volby v Praze sledovala celé odpoledne reportérka Jitka Hanžlová

Hlasovací lístky tentokrát voliči dostávají až ve volebních místnostech, kde si vybírají mezi dvěma nejúspěšnějšími kandidáty z prvního kola. Hlasy voličů se pokusí získat 22 kandidátů za ČSSD, 18 za ODS, 5 za TOP 09, 3 za KDU-ČSL, jeden kandidát shodně za Věci veřejné a komunisty a tři nestraníci.

Pro politické strany jsou senátní volby velmi důležité. Jde totiž o to, kdo získá převahu v Senátu. Aby ji získala ČSSD, muselo by ve druhém kolem uspět dvanáct jejích kandidátů. Dosud měla převahu v Senátu ODS.

Podle Pavla Kuklíka z Českého statistického úřadu by odevzdané hlasy měly být spočítány už v sobotu večer:

„Mělo by to být velice rychlé, protože komise sčítají hlasy jenom za dva kandidáty, a my si troufáme říct, že výsledky by mohly být známy v podvečer po ukončení hlasování.“

Podle Jitky Hanžlové přišlo dnes k volbám do Základní školy V Rybníčkách v Praze 10, dvaadvacet procent voličů.

Po uzavření volebních místností se zapečetily urny a dveře.

„Zavoláme na policii, kde jim nahlásíme, že okrsek ukončil volby a že budeme odcházet,“ říká předsedkyně jedné z komisí v Praze, Jana Červinková.

VOLEBNÍ DĚNÍ SLEDUJTE NA SPECIÁLNÍM WEBU

Igor Maňour, Jitka Hanžlová, Květa Moravcová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme