O Kalouskově omluvě za 'komunistického fízla' rozhodnou sněmovní právníci

Spor Miroslava Kalouska s mandátovým a imunitním výborem sněmovny skončil nerozhodně. Usnesení výboru, aby se Kalousek omluvil poslanci KSČM Zdeňku Ondráčkovi za výrok o 'komunistickém fízlovi', poslanci nezrušili ani nepotvrdili. Kalousek se omlouvat nehodlá a celou věc budou řešit sněmovní právníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 16.7.2014, Miroslav Kalousek

Poslanecká sněmovna 16.7.2014, Miroslav Kalousek | Foto: Filip Jandourek

Miroslav Kalousek chtěl, aby Poslanecká sněmovna usnesení výboru zrušila. Jeho žádost ale nepodpořil dostatečný počet přítomných poslanců. V nastalé situaci se podle svých slov nevyzná ani předsedkyně mandátového výboru Miroslava Němcová z ODS.

„Já fakt nevím, co s tím budeme dělat. Protože sněmovna neřekla, ani že to je dobře, ani že to je špatně. Ano, je tady usnesení mandátového a imunitního výboru, to sněmovna sice nezrušila, takže jakoby platí, ale zároveň ho nepotvrdila, tak jakoby neplatí. Já myslím, že to už není na moji hlavu, tohleto by měli vysvětlovat ti, kteří tady tak bizarně hlasovali,“ komentovala Němcová.

Kalousek se neomluví

Místopředseda TOP 09 se ani po dnešku Ondráčkovi omluvit nehodlá a rozhodnutí sněmovny považuje za ostudné.

„Rozhodnutí pokládám za hanbu stran vládní koalice, které mají většinu ve výboru, a samozřejmě to rozhodnutí neuposlechnu. Předpokládám, že ponesu nějaké následky, ale kdybych se omluvil, tak bych urazil ty zástupy lidí, kterým komunističtí fízlové ničili životy,“ reagoval Miroslav Kalousek na hlasování sněmovny.

Inkriminovaný výrok Miroslava Kalouska
„Poslanecká sněmovna má funkci nejenom zákonodárnou, ale taky kontrolní. Vy opravdu na tu kontrolní funkci chcete rezignovat? Vy ji nechcete mít? V duchu té komunistické mlátičky, která mluvila přede mnou, u které mi je úplně jedno, jestli byla, nebo nebyla na Václavském náměstí, protože to prostě byl komunistický fízl a jeho názory nemůžu brát vážně?“
(zdroj: ČTK)

Kalousek dnes své kolegy ve sněmovně přesvědčoval o tom, že označení komunistický fízl není vulgarismus. Je to - jak řekl - pojmenování pro bývalé příslušníky StB a pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti, v němž komunista Zdeněk Ondráček sloužil. Spor Kalousek vidí v postoji jednotlivých stran k těmto složkám.

„Poslanci vládní koalice si taková slova nepřejí říkat, protože mají k těmto lidem mimořádně kladný vztah,“ tvrdí Kalousek.

Na Kalouskova slova reagovali především vládní poslanci, například sociální demokrat Jeroným Tejc. „Vyprošuji si, aby mě tady mistroval a vykládal mé názory Miroslav Kalousek, který byl v 80. letech členem strany lidové, která byla tehdy členkou Národní fronty,“ ohradil se Tejc.

Zdeněk Ondráček na omluvě trvá. Označení komunistický fízl je podle něj veřejností spojováno s udavači a bývalými příslušníky Státní bezpečnosti, ani jedno ale on prý nebyl. A navíc poslanců, kteří byli před rokem 1989 příslušníky Veřejné bezpečnosti, je podle něj ve sněmovně víc.

„To, že jsem sloužil před rokem 1989 u Sboru národní bezpečnosti, u složky Veřejné bezpečnosti, nikoliv u státní, nelze paušalizovat na to, aby mě takto urážel,“ říká poslanec KSČM.

Věra Pfeifferová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme