O post předsedy se nebojím. Nepotřebujeme hádky a rvačky, říká k volbám Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se o svou budoucnost v čele strany nebojí. Ačkoli jeho sociální demokracie vyhrála pouze ve dvou krajích, nemyslí si, že by členové ČSSD požadovali jeho odchod z čela strany. "Potvrdila se silná pozice vlády, je to signál od voličů, aby tato koalice dovládla," okomentoval výsledky voleb do krajských zastupitelstev.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka | Zdroj: ČTK

"ČSSD nepotřebuje personální hádky a rvačky, to je to, co by nás mohlo oslabit a nahrát hnutí ANO," uvedl premiér Sobotka pro ČTK s tím, že v neděli večer se sejde grémium strany.

Sociální demokracii ve volbách porazil jeho koaliční partner, hnutí ANO Andreje Babiše. To zvítězil v devíti krajích. Naopak ČSSD získala kraj Jihočeský a Vysočinu, a právě tam chce Sobotka získat křesla hejtmanů. "Uvidíme, zda se nepodaří získat vyjednáváním ještě silnější pozice v některých jiných regionech," uvedl.

Ve Zlínském kraji voliči nejvíce hlasovali pro KDU-ČSL a v Libereckém zase pro Starosty pro Liberecký kraj. Podrobné výsledky najdete na Zpravodajském webu Českého rozhlasu ZDE.

Kde hledat lídry

Podle premiéra ovlivnila výsledky voleb dlouhá vláda ČSSD v krajích. V čele mnoha regionů byla jeho strana už osm let.

"Výsledky ČSSD se liší v jednotlivých regionech. To souvisí s tím, kdo za nás kandidoval, jakou jsme tam odváděli práci v předchozích letech, jakou jsme měli pověst," uvedl ještě Sobotka. Ohradil se tak proti hodnocení voleb z úst prezidenta Miloše Zemana. Podle jeho
názoru jde špatný výsledek pro ČSSD za vedením strany než za regiony.

Nad Kalouskovou prohrou jsem radostně pozdvihl obočí, komentoval volby Zeman

Číst článek

Ve volbách v příštím roce proto Sobotka plánuje silnější osobnosti a kvalitnější kandidátky. "Členové se musí víc zapojit do kampaně."

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme