O sledování jsem nevěděla, řekla u soudu bývalá manželka premiéra Nečase

Bývalá manželka Petra Nečase Radka vypovídala v případu "Nagyová". Před soudem řekla, že o svém sledování nevěděla. Právě ji měli podle obžaloby zpravodajci na objednávku sledovat. Svědčit má tento týden i expředseda vlády Petr Nečas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radka Nečasová přichází k výslechu k soudu

Radka Nečasová přichází k výslechu k soudu | Zdroj: ČTK

Soudkyně se Radky Nečasové nejprve ptala, zda se cítila někdy v ohrožení. Jestli ji například nepronásledovaly náboženské sekty, třeba svědci Jehovovi. Narážela tak na verzi jednoho z obžalovaných, podle kterého šlo o takzvané kontrasledování. To mělo v roce 2012 tehdejší manželku premiéra údajně chránit před nebezpečím.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu Jany Nečasové, dříve Nagyové, sleduje u soudu redaktorka Veronika Hlaváčová

Radka Nečasová, která u soudu vypovídala zhruba 15 minut, řekla, že jí žádné sekty nekontaktovaly a že jediné, co ji znepokojovalo, byly anonymní urážlivé SMS. „Občas mi chodily dehonestující SMS zprávy. Nevím, kdo mi je posílal, byly anonymní. Mazala jsem je z telefonu,“ upřesnila Radka Nečasová.

Podle právníka Jany Nečasové (dříve Nagyové) Eduarda Bruny tyto zprávy chodily ze skrytého čísla a není tudíž jasné, kdo je posílal. „Mohl to posílat někdo z naší strany, ale také to mohl posílat někdo, kdo si s tou záležitostí mohl zahrát,“ poznamenal Bruna.

Vzkaz v časopise

Bývalá manželka Petra Nečase dostala i písemný vzkaz v časopise. „Přišel mi v říjnu 2012 časopis Forbes, ve kterém tehdy vyšlo Top nejlepších žen. A v tom časopise byl vložený lístek s textem: ‚Kam jsi došla ty?‘ Ale já jsem to neřešila, protože jsem si říkala, protože je to od toho člověka ubohé jednání,“ doplnila Nečasová.

Tehdy se v časopise objevila právě obžalovaná Jana Nečasová. Bývalá manželka premiéra Petra Nečase Radka pak u soudu řekla, že si nepamatuje, že by se s Janou Nečasovou někdy setkala.

Bývalá manželka expremiéra Petra Nečase Radka přichází k soudu, kde má vypovídat v kauze Nagyová | Foto: Veronika Hlaváčová

Státní zástupce Rostislav Bajger je s dnešní výpovědí Radky Nečasové spokojený. Vyvrátila podle něj verzi některých obžalovaných, že jí hrozilo nebezpečí. „V podstatě paní svědkyně potvrdila, že o žádném sledování nevěděla. A co je pro nás podstatné, nebyla zde vyslovena žádná obava související s gripeny nebo s čímkoli ostatním, co uplatňují páni obžalovaní,“ řekl.

Také podle právníka Jany Nečasové, která se ze soudního jednání omluvila, šlo pro jeho klientku o příznivou výpověď. Blíž to ale nechtěl vysvětlit. Vše se prý veřejnost dozví na konci procesu.

‚O sledování nemusela vědět‘

Obžaloba tvrdí, že Vojenská tajná služba sledovala Radku Nečasovou protiprávně, a to na příkaz tehdejší šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové.

Právník obžalovaného zpravodajce Jana Pohůnka Michal Hrázký ale tvrdí, že o možném ohrožení nemusela bývalá manželka premiéra vědět. „Úkolem bylo prověřování jakéhosi blíže nespecifikovaného nebezpečí okolo paní Nečasové. A oni vlastně prováděli, sami říkali monitoring toho místa,“ doplnil.

Jméno někdejší manželky bývalého premiéra Radky Nečasové padlo během loňského čtení obžaloby několikrát. Hned po jménu hlavní obžalované Jany Nečasové, dříve Nagyové.

„Usměrňovala na území hlavního města Prahy protiprávní použití zpravodajských prostředků, sledování osoby Bc. Radky Nečasové, a to tak, že požádala generálporučíka Ing. Ondreje Páleníka o použití zpravodajských prostředků,“ tvrdí státní zástupce Rostislav Bajger.

Svědčit má i expremiér Nečas

Vedle Radky Nečasové má svědčit třeba bývalá osobní asistentka premiéra Marie Zlatohlávková. Ta měla údajně za úkol sehnat zpravodajcům kvůli sledování fotku Nečasové. Ve středu by pak měl v případu vystoupit jako svědek sám expremiér Petr Nečas, který údajně o protiprávním sledování věděl.

Zatím u soudu odmítl svědčit jen bývalý šéf Úřadu vlády Lubomír Poul. Odkázal na paragraf, podle kterého by si mohl přivodit trestní stíhání sobě nebo osobě blízké.

Podrobně naopak vypovídala třeba správcová Hrzánského paláce Alena Hegrová. I přesto, že měla svého nadřízeného, musela stejně jako ostatní plnit i úkoly obžalované. „Tam dávala pokyny paní ředitelka Nagyová a nikdo si nedovolil říct, že to tak nebude,“ uvedla.

Jana Nečasová podle obžaloby úkolovala i vojenskou tajnou službu. Obžalovaní jsou dva její někdejší šéfové Milan Kovanda a Ondrej Páleník a také zpravodajec Jan Pohůnek. Všichni vinu odmítají, podle nich šlo o takzvané kontrasledování, které mělo manželku expremiéra Radku chránit. Hrozí jim až pětileté tresty.

Aktéři v kauze Nagyová | Foto: Český rozhlas

ČRo, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme