O svobodě budou v Praze diskutovat aktivisté z Běloruska, Číny, Barmy či Kuby

Festival Svobody, tak se jmenuje série akcí k výročí čtvrtstoletí, které uplynulo od listopadových událostí roku 1989. Festival, jehož součástí jsou diskuse, přednášky, koncerty či promítání filmů, potrvá až do konce roku. Pořádá ho několik sdružení a organizací, každá s trošku jiným zaměřením a s trochu jiným zacílením. Třeba společnost Člověk v tísni přichystala setkání s občanskými aktivisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polepené sousoší sv. Václava

Polepené sousoší sv. Václava | Foto: Bedřich Kaas

Celodenní konference se uskuteční v pátek a nese název „Za vaši a naši svobodu“.

„Zúčastní se jí výrazné osobnosti z pole obhájců lidských práv, lidé, kteří mají za sebou mnohdy i desítky let ve vězení, lidé, kteří se snaží v nedemokratických zemích přispět k tomu, aby nastala nějaká změna,“ uvedl za Člověka v tísni Karel Strachota.

Přehrát

00:00 / 00:00

Některé akce, které se uskuteční v rámci Festivalu Svobody, přiblížil Karel Strachota z Člověka v tísni

Konference se uskuteční v budově rektorátu Univerzity Karlovy v Praze. Více informací o účastnících i o tom, jak se lze k účasti na konferenci zaregistrovat, najdou lidé na webu projektu zde.

Člověk v tísni k výročí přichystal také film s názvem „1989: Z deníku Ivany A“. Ten se bude pro veřejnost promítat od 17. listopadu na Jungmannově náměstí v Praze.

„Každý den v podvečer a večer budeme promítat zmíněný film a potom také unikátní záběry z listopadu a prosince 1989,“ přiblížil Strachota.

Akce Člověka v tísni však podle Strachoty směřují především do škol – na asi osmi stovkách škol se uskutečnily nebo se chystají debaty s hosty či promítání filmů.

Žáci či studenti se mohou zapojit také do sbírání materiálu pro projekt Naše revoluce. „Budou hledat to, jak probíhala revoluce v místě, kde bydlí, kde chodí do školy, a to, co zjistí, potom prostřednictvím webového rozhraní ukládají na webovou aplikaci Naše revoluce,“ vysvětlil Strachota.

Festivalu se účastní i Český rozhlas. Ten připravil na pondělí 17. listopadu koncert s názvem Znovu 89, na němž vystoupí třeba Michael Kocáb, Jiří Suchý, Dan Bárta, Vladimír Merta, Jaroslav Hutka, David Koller, Michal Prokop či Aneta Langerová.

Více o programu Festivalu Svobody lze najít na jeho stránkách zde.

Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme