Občanský zákoník se opět změní, ministerstvo spravedlnosti připravilo řadu úprav

Opakované umístění dětí do Klokánků nebo změna přezkumu svéprávnosti u duševně nemocných lidí. To jsou jen některé z 12 úprav nového občanského zákoníku. Obsáhlý kodex, který ovlivňuje každodenní život lidí, funguje rok. Ministerstvo spravedlnosti připravilo jeho první novelizaci. Změny teď míří do vlády a parlamentu, platit by mohly letos na podzim.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Občanský zákoník

Občanský zákoník | Foto: Tomáš Adamec

Podle nových změn v občanském zákoníku by soudy mohly do Klokánků opakovaně umístit například opuštěné nebo týrané děti.

Změny se zřejmě dotknou také duševně nemocných lidí. Soudy měly od loňského ledna jen tři roky na to, aby přezkoumaly omezení svéprávnosti u zhruba 30 tisíc pacientů. Podle náměstka ministryně spravedlnosti Roberta Pelikána je to ale velmi krátká doba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Občanský zákoník se opět změní. Ministerstvo spravedlnosti připravilo řadu úprav. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Petra Benešová.

„Prodlužujeme lhůtu na pět let, protože za tři roky to soudy nedovedou stihnout,“ vysvětluje důvod změny Pelikán.

Prodloužení doby pro omezení svéprávnosti se ale nelíbí některým neziskovým organizacím. Důvody vysvětlila právnička Ligy lidských práv Barbora Rittichová.

„Abychom nedospěli do stavu, který tu byl předtím, že si ten časový limit úplně zrušíme. A stane se, co se občas děje i dnes, že soud osobu neviděl 10 nebo 20 let,“ dodává Rittichová.

Novela občanského zákoníku se týká i podnikatelské sféry. Svěřenské fondy, kam si lidé ukládají majetek, budou nově podrobněji evidovány.

Ministerstvo spravedlnosti tak chce zabránit, aby je zneužívali podvodníci k praní špinavých peněz. Stejně tak byznysmeni už nebudou potřebovat k udělení plné moci notářský zápis.

„Musela by být ověřena, což je mnohem jednodušší, zejména v přeshraničních věcech. Nebude muset mít formu notářského zápisu, tedy tu úplně nejvyšší formu,“ konstatuje náměstek ministryně spravedlnosti Pelikán.

Uleví se tak především zahraničním investorům, kteří si v Česku zakládali firmu, říká právník Bohumil Havel.

„V evropském právu nacházíme toto pravidlo v polovině států, v půlce ne. Je to čistě rozhodnutí praktické. Je to možná změna, určitě ulehčí život řadě podnikatelů,“ hodnotí Havel.

Ministerstvo spravedlnosti doufá, že novela začne platit během letošního roku, a to nejpozději na podzim.

Petra Benešová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme