Obce nejspíš dostanou víc peněz z DPH, přijdou ale o daně od podnikatelů

O dvě miliardy korun navíc by měly dostat obce při přerozdělování daní. Rozhodla o tom sněmovna, když schválila změnu navrženou Senátem. Platit má od roku 2017. Novela ale zároveň bere obcím podíl na daních vybraných od podnikatelů. Tím přijdou zhruba o miliardu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš, Poslanecká sněmovna

Andrej Babiš, Poslanecká sněmovna | Foto: Filip Jandourek

Změnu podpořili poslanci vládní koalice, pravicová opozice byla proti. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš je s přijatou novelou spokojený.

„To řešení je výhodné pro 5404 obcí, které dostanou o miliardu více, a asi 707 obcí přijde o 90 milionů korun. Ale určitě se budeme snažit to ještě v průběhu příštího roku zlepšit, tak aby se vlastně každý dostal na to svoje,“ uvedl Babiš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Schválené změny v přerozdělování daní komentoval výkonný ředitel Svazu měst a obcí Dan Jiránek z ODS

Podle předsedy rozpočtového výboru sněmovny Václava Votavy z ČSSD pomůže změna hlavně menším a středním obcím.

„Ne každá obec může mít na svém území provozovnu podnikatele, takže my si myslíme, že ten pozměňovací návrh je namístě, zvyšuje prostředky pro obecní rozpočty zhruba o 1,5 miliardy korun a mělo by to opravdu přinést efekt pro menší a střední obce,“ tvrdí Votava.

Pravicová opozice mluví o paskvilu

Pravicová opozice, hlavně poslanci z hnutí Starostové a nezávislí, s tím ale nesouhlasí. „Můžeme měnit parametry, ale nemůžeme měnit systém, aniž bychom znali, co to udělá v analýze příštích let,“ říká úřadující místopředseda STAN Petr Gazdík.

„To je demagogie, kterou Senát předvedl. Místo toho, aby přidal obcím podíl na DPH ve výši 23,58 procenta, což neschválil, tak vymyslel tento paskvil,“ dodal Gazdík.

Svaz měst postrádá analýzu dopadů

Novelu kritizuje i Svaz měst a obcí. Podle jeho výkonného ředitele Dana Jiránka z ODS obcím nejvíc vadí to, že jim ministerstvo financí nepředložilo žádnou analýzu dopadů novely.

„Ono snad ani nehrozí, že by nám více vzali, než kolik nám dají, ale bude to samozřejmě nerovnoměrné. A nás zajímá zejména, co bude s těmi obcemi, které z roku na rok přijdou o nějakou podstatnější část svých příjmů. Obvykle se to dělá tak, že se to konzultuje dlouho dopředu a připraví se například nějaké vyrovnání,“ řekl Jiránek Českému rozhlasu.

„My doufáme, že ta analýza bude v nejbližší době předložena a že ten rok se využije k tomu, abychom debatovali jednak o těch dopadech, a jednak případně přijali opatření, která ty dopady zmírní nebo vůbec odstraní,“ doplnil.

Novela hlavně přináší vyšší podíl na DPH krajům, a to už od příštího roku. Ještě ji ale musí podepsat prezident Miloš Zeman.

ČRo, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme