Obce o poštovní služby nepřijdou, uklidňuje předseda Svazu měst a obcí

Zástupci Svazu měst a obcí a České pošty (SMO) dnes jednali o přeměně některých poboček na franšízy, jak rozhodla vláda v rámci projektu Pošta Partner. Předseda Svazu František Lukl po schůzce ujistil, že obce o poštovní služby nepřijdou. Pokud jejich provozování nepřevezme obec, bude Česká pošta hledat jiné partnery, například místní obchodníky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pošta (ilustr. foto)

Pošta (ilustr. foto) | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Nařízení vlády počítá s celkem 3 200 pobočkami České pošty, 2 500 by v rámci projektu Pošta Partner mělo být formou franšíz. Podle Svazu měst a obcí existují obce, kde se přechod na franšízu ujal, ale je také celá řada těch, které hlásí problémy.

„Občané na pobočkách, kde partner je, oceňují zejména zvýšení dostupnosti služeb z hlediska otevíracích hodin. Není třeba se bát, že poštovní služby zaniknou,“ uvedl po dnešní schůzce generální ředitel České pošty Martin Elkán.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obce o poštovní služby nepřijdou, pokud je nepřevezmou, bude Česká pošta hledat jiné partnery. Po jednání zástupců ČP a Svazu měst a obcí to řekl jeho František Lukl, který byl hostem ČRo

Předseda Svazu měst a obcí František Lukl připomněl, že svaz preferuje, aby přebíraly poštovní pobočky primárně obce a až potom by se měl dát prostor soukromníkům. Dnešní jednání označil za velice konstruktivní.

„Bylo konstatováno, že nejprve bude Česká pošta jednat s danou obcí. Pokud nebudou poštovní služby převzaty obcí, bude jednáno se třetí osobou. Pokud i toto selže, my pořád říkáme, že by měla v místě zůstat kamenná pošta,“ uvedl. Dodal, že o dalším postupu v případě, že partnerství zanikne, se bude dále jednat.

Partneři budou podle Lukla ještě diskutovat o smluvních povinnostech včetně odměn a pokut. „Shodli jsme se na tom, že bychom se mohli dohodnout na úpravě smluvních vztahů, aby byly pro partnery více motivační,“ uvedl. Ke změně by na základě vyhodnocení dosavadních výsledků mohlo dojít od 1. července 2016.

Na jednání podle Lukla zazněl požadavek, aby si obce samy mohly stanovit otevírací dobu poboček v rámci platných předpisů. Nyní je legislativně daná na 15 hodin týdně. „I my se kloníme k tomu, aby byla snížena na třeba deset hodin v týdnu,“ podotkl Elkán.

Další pracovní setkání zástupců měst a obcí s vedením pošty se plánuje na druhou polovinu června. Řada věcí ale záleží na Českém telekomunikačním úřadu, který musí vydat prováděcí vyhlášku k poštovnímu zákonu.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme