Na obnovu dvou nepálských vesnic se v Českém rozhlase vybralo už přes 4 miliony korun

Speciální call centrum Českého rozhlasu od šesti hodin pomáhá Nepálu. Lidé mohou až do 18 hodin do sbírky přispět tím, že zavolají na číslo 221 555 555. Telefony zvedají moderátoři, sportovci nebo herci. Na obnovu dvou nepálských vesnic se v Českém rozhlase vybralo už přes 4 miliony korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bára Poláková, Eliška Balzerová a Lucie Výborná

Bára Poláková, Eliška Balzerová a Lucie Výborná | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Nadační fond Českého rozhlasu zřídil speciální konto pro dary přes bankovní účet, kam mohou lidé přispívat. Číslo konta je 2009999200/0300.

Přispět je možné i formou DMS na číslo 87777. Dárcovská SMS zpráva musí být zaslána ve tvaru DMS PRONEPAL. Jedna DMS bude stát 30 Kč, obdarovaný obdrží 28,50 Kč.

Ve studiu S1 se jako telefonisté střídají desítky známých osobností. Je mezi nimi například herečka Andrea Kerestešová, horolezec Radek Jaroš, principál Cirku La Putyka Rosťa Novák, horolezec Honza Trávníček, textař Michal Horáček, olympijská vítězka ve snowboardingu Eva Samková nebo kanoista Vavřinec Hradilek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pomoci postiženému Nepálu mluvil Miloslav Stašek, velvyslanec ČR v Indii, který má v gesci i Nepál

Lidé také mohou call centrum navštívit a vhodit finanční dar do připravené pokladničky. Každý, kdo odevzdá příspěvek pro Nepál, dostane jako symbolický dar šál Khatag. Bude si ho také moci nechat podepsat od některé z přítomných známých osobností.

Těsně před 14. hodinou už posluchači přislíbili téměř 2,5 milionu korun.

Za jakoukoli částku děkuje i generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan: „Myslím si, že Český rozhlas umí mobilizovat a povedlo se to i v této sbírce postiženému Nepálu. Hluboce smekám.“

Pomoc ze sbírky Pomáháme Nepálu míří i do vesnice Dahú

Číst článek

Peníze ze sbírky věnuje Český rozhlas na obnovu dvou nepálských vesnic Dahú a Simthalí poničených silným zemětřesením. V obou vesnicích byla zemětřesením zničena čtvrtina domů. Další stovky staveb jsou vážně poničené a neobyvatelné. Lidé mají obavy z dalších otřesů a většinou tak zůstávají v nouzových přístřešcích.

„V Nepálu je aktuálně nejvíce potřeba přikrývek, stanů a plachet. Během několika týdnů by do Nepálu měly dorazit monzuny, byť už nyní začíná pršet během večerních a nočních hodin. Lidé, kteří přišli o přístřešky, nemají kde bydlet. K tomu je směřovaná hlavní pozornost nepálských úřadů,“ říká Miloslav Stašek, velvyslanec ČR v Indii, který má v gesci i Nepál.

„Nepál je pro většinu Čechů zejména turistická destinace. Každým rokem zaznamenáváme nárůst Čechů, kteří do Nepálu zavítají. Mám obrovskou radost z rychlosti a samozřejmě adekvátnosti pomoci, kterou poskytla česká vláda, ale samozřejmě i řada nevládních organizací,“ pokračuje velvyslanec.

K největšímu poškození vesnic Dahú a Simthalí došlo podle něj při druhé vlně otřesů 12. května.

„Pomoc je tam určitě potřeba. Ve vesnicích je obtížné najít dům, který by stál. Poškození je tam obrovské. Do oblasti měl původně dorazit náš traumatým, který v Melanche odvádí vynikající práci. K dnešnímu dni již ošetřili přes tisíc pacientů. To se nakonec nepodařilo,“ dodává velvyslanec Stašek.

Zemětřesení zničilo v Nepálu 750 tisíc domů, další čekají na verdikt statiků

Číst článek

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme