Obrana nechá zmodernizovat jeden z vrtulníků, nahradí havarovaný

Ministerstvo obrany nechá zmodernizovat jeden z vrtulníků Mi-171, který nahradí stroj zničený při loňském cvičení ve Španělsku. Zakázku by měl získat státní podnik LOM Praha. Už vyhlásil veřejnou zakázku na nákup speciálního zařízení, které do vrtulníku bude zabudováno. Informaci o této zakázce ve středu dostane vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

MI-171

MI-171 | Foto: Petr Bušta | Zdroj: Český rozhlas

O modernizovaný vrtulník Mi-171Š armáda přišla loni ve Španělsku při účasti na cvičení Severoatlantické aliance. Nehoda se stala 5. listopadu asi 15 kilometrů od Zaragozy. Speciální jednotka se snažila na cvičení obsadit určité místo. Vrtulník se zhruba v deseti metrech propadl a spadl na zem.

Na jeho palubě bylo pět členů posádky a 11 vojáků skupiny speciálních sil. Pět lidí bylo přepraveno do místní nemocnice. Stroj, který se po dopadu převrátil na bok, byl vážně poškozen a nebylo možné ho opravit.

Armáda má k dispozici 16 vrtulníků řady Mi-171. Transportní vrtulník byl součástí jednotky SOATU, která je určena na podporu speciálních armádních sil. Patří do nich sedm strojů, které byly upraveny díky finanční pomoci USA. Kvůli nehodě o jeden armáda přišla. Rozhodla se ho nahradit modernizací jednoho z méně vybavených strojů Mi-171.

Speciální zařízení do vrtulníku zabuduje a nakoupí za 68 milionů korun LOM Praha, který je státním podnikem zřízeným ministerstvem obrany. „Zakázka souvisí s připravovanou smlouvou mezi státním podnikem a ministerstvem obrany a jejím předmětem je dodávka zařízení nezbytných k provedení modernizace vrtulníků Mi-171Š,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Zařízení by podnik měl dostat nejpozději do října, modernizace pak bude hotova do listopadu 2016. „Předpokládaná hodnota zakázky je 68 milionů korun bez DPH. Konečný dodavatel bude vybrán na základě neformálního výběrového řízení ze 13 společností,“ dodal Medek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme