OBRAZEM: Den české státnosti oslavily ve Staré Boleslavi tisíce lidí, mezi nimi i Zeman a Klaus

Tisíce poutníků přijely už po čtrnácté do Staré Boleslavi oslavit Den české státnosti. V rámci tradiční Národní svatováclavské pouti se uskutečnila také poutní mše svatá. Přijeli na ni mimo jiné prezident Miloš Zeman a bývalý prezident Václav Klaus s manželkou Livií. Lidé mohli ve Staré Boleslavi také na vlastní oči vidět mimo jiné lebku svatého Václava.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní svatováclavská pouť se koná ve Staré Boleslavi. Zúčastnil se jí i prezident Miloš Zeman

Národní svatováclavská pouť se koná ve Staré Boleslavi. Zúčastnil se jí i prezident Miloš Zeman | Zdroj: ČTK

Do Staré Boleslavi přijeli věřící z celé České republiky. Mnozí s sebou měli prapory a někteří dokonce přišli pěšky. Vyrazili z Prahy a vstávali už ve čtyři hodiny ráno.

Slavnostní poutní bohoslužba začala na Mariánském náměstí po desáté hodině. Celebroval ji monsignor Vojtěch Cikrle a kazatelem byl kardinál Joachim Meisner, arcibiskup Kolína nad Rýnem. Ten pomáhal českým křesťanům během komunismu.

Na mši přijel kromě prezidenta Miloše Zemana a bývalé hlavy státu Václava Klause také vicepremiér Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Národní svatováclavská pouť se koná ve Staré Boleslavi. Zúčastnil se jí také prezident Zeman a bývalá hlava státu Klaus | Foto: ČTK

Miloš Zeman vyzval na závěr svatováclavské poutní mše k návratu ke křesťanským kulturním kořenům v době, kdy Evropa čelí náporu islámského fundamentalismu.

Prezident dále připomněl slova z pomníku Kralické bible: „Bůjh je láska." Dalším citát, který uvedl, patřil svatému Pavlu: „Lásky kdybych neměl, nic nejsem."

„Připomeňme si tato slova v době, kdy celá Evropa znovu hledá své kulturní kořeny v náporu islámského fundamentalismu. A snažme se učinit vše pro to, abychom se k těmto kořenům opravdu vrátili," uzavřel Zeman svůj projev a popřál poutníkům víru, naději a lásku.

Jeho slova přijali lidé s potleskem. Na uvítanou si prezident ale vyslechl i náznaky pískání a nechvalných výkřiků.

Zeman na Den české státnosti oslavil 72. narozeniny, poblahopřál mu například kardinál Dominik Duka. Popřál zároveň k svátku všem přítomným Václavům a Vendulkám, jmenovitě bývalému prezidentovi Václavu Klausovi a také zesnulému prezidentovi Václavu Havlovi, jemu i k nedožitým 80. narozeninám. Právě tohle přání ocenilo shromáždění zřejmě nejsilnějším potleskem.

Národní svatováclavská pouť se koná ve Staré Boleslavi. Zúčastnil se jí také prezident Zeman | Foto: ČTK

Národní svatováclavská pouť se koná ve Staré Boleslavi. Zúčastnil se jí i prezident Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka | Foto: ČTK

Návštěvníci také mohli vidět lebku svatého Václava, která byla na slavnostním pódiu. Ostatky knížete přivezla církev z Pražského hradu do Staré Boleslavi už v úterý večer. Odpoledne se přesunuly do baziliky svatého Václava, kde byly k vidění do 17 hodin.

Lebka byla přísně střežená. Kapitulní probošt Libor Bulín měl dokonce tu výsadu, že ji přes noc ochraňoval. „S lebkou spím v kryptě svatého Kosmy a Damiána, kde je během noci uložena,“ svěřil se probošt. Nebylo se prý čeho bát. „Mě chrání svatý Václav a já ochraňuji jeho lebku,“ dodal.

Česko slaví svátek českého knížete Václava, podle legend pečoval o chudé a pěstoval víno

Číst článek

Ostatky svatého Václava odvezli policisté zpátky do Prahy krátce před 17. hodinou. Ve městě budou oslavy pokračovat až do neděle. Na programu je spousta hudebních vystoupení a pouťová zábava.

Bezpečnostní opatření na místě jsou na vysoké úrovni. Policisté nechtějí nic podcenit, kvůli bezpečnosti návštěvníků jsou jich proto v Boleslavi stovky a s sebou mají i služební psy.

Národní svatováclavská pouť se koná ve Staré Boleslavi. Lidé mohou vidět lebku svatého Václava | Foto: ČTK

Národní svatováclavská pouť se koná ve Staré Boleslavi. Lidé mohou vidět lebku svatého Václava | Foto: ČTK

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme