Obyvatel Česka je o jedenáct tisíc více. Přistěhovalo se dvakrát tolik lidí, než odstěhovalo

V prvním pololetí roku 2016 se obyvatelstvo České republiky rozrostlo o jedenáct tisíc lidí, vyplývá to z nejnovějších předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Zásluhu na tom má hlavně přistěhovalectví ze zahraničí. Rodí se také více dětí, téměř polovina z nich nesezdaným matkám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Díte, novorozenec, miminko

Díte, novorozenec, miminko | Foto: Fotobanka Pixabay

Podle předběžné statistické bilance se počet obyvatel ČR za prvních šest měsíců letošního roku zvýšil o 11 tisíc osob na zhruba 10 564 000.

Problém měst: přibývá mladých žebráků. Neumějí v tom chodit, tak je chytíme, říká strážník

Číst článek

Růst počtu obyvatel byl způsoben převážně zahraničním stěhováním. Zatímco z Česka se podle předběžných výsledků vystěhovalo zhruba 10 tisíc obyvatel, dvakrát tolik lidí se naopak do země přistěhovalo. V obou případech šlo častěji o muže.

Státní občanství: počet přistěhovalých
- Slovensko: 3619
- Ukrajina: 2695
- Česko: 1885
- Rusko: 1192
- Vietnam: 1077
- Rumunsko: 821
- Německo: 628
- Spojené státy: 622
- Bulharsko: 601
- Mongolsko: 442
- Maďarsko: 416
- Indie: 398

Nejvíce nových obyvatel přišlo ze Slovenska – 3,6 tisíce lidí, dále pak z Ukrajiny a Ruska. Do své vlasi se vrátilo ze zahraničí také 1885 Čechů. Občanů ČR se ze země vystěhovaly téměř dva tisíce, odešlo také 1,6 tisíce Ukrajinců, dále pak nejčastěji Rusové a Slováci. „Zatím jde o předběžné výsledky. Data nezahrnují osoby žádající o azyl," uvádí pro Zpravodajský web ČRo mluvčí ČSÚ Petra Báčová.

Rozdíl mezi přistěhovalými a vystěhovalými je 10 069 osob, o zhruba 2600 více než v prvním pololetí 2015.

Úmrtnost poklesla

V prvním pololetí letošního roku se podle předběžných údajů také narodilo více dětí, než tomu bylo ve stejném období loni. Celkem přišlo na svět 55,1 tisíce dětí. Zajímavostí je, že téměř celá polovina z nich se narodila nevdaným ženám. Dětí narozených v manželství meziročně opět ubylo. Na téměř osm tisíc novorozenců doma čekali dva nebo více sourozenců. Nejčastěji se děti narodily třicetiletým maminkám.

Za prvních šest měsíců roku 2016 zemřelo podle předběžných údajů 54,1 tisíce obyvatel ČR. Zhruba o 3700 méně než ve stejném období roku 2015. Téměř 45 procent z nich bylo starších 80 let, před 60. rokem života zemřelo 12 procent lidí.

ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme