Očkování bez souhlasu pacienta zřejmě zmizí z novely o ochraně veřejného zdraví

Očkovat bez souhlasu pacienta zřejmě možné nebude. Zdravotní výbor sněmovny podpořil návrh na vyškrtnutí tohoto paragrafu z novely o ochraně veřejného zdraví. Očkovat bez souhlasu se původně mělo v případech epidemií nebo při mimořádných událostech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování (ilustrační foto)

Očkování (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Bylo navrženo ustanovení, které by podle právníků parlamentního institutu v extenzivním pojetí mohlo znamenat i očkování proti vůli rodičů. Brali jsme to z toho pohledu, že pokud je tam víceznačnost takového ustanovení, tak je potřeba tento paragraf vypustit,“ říká člen zdravotního výboru Vít Kaňkovský z KDU-ČSL.

Občanská sdružení se obávala zneužití paragrafu proti rodičům, kteří nechtějí nechat očkovat své děti.

„Ve chvíli, kdy je to možné a zákonná úprava připouští zákon bez souhlasu pacienta v tak rozšířeném znění, jako byl v zákoně upraven, tak to skýtá různé možnosti. A ve chvíli, kdyby se to někdy stalo a zdravotník by to učinil, tak by byl nepostižitelný,“ potvrzuje předsedkyně spolku Rozálio Martina Suchánková.

Sněmovna bude o podobě novely zákona o ochraně veřejného zdraví hlasovat koncem května.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme