Od pátku se v Česku utopilo 8 lidí. Podcenili situaci, alkohol i vedra

Během prodlouženého víkendu se utopilo 8 lidí. Podle záchranářů a policie za to může alkohol a vedra, ale i podcenění situace. Odborníci radí, aby lidé při současných vysokých teplotách nepřeceňovali své síly a vyhnuli se větší námaze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koupání

Koupání | Zdroj: Reuters

„To hlavní je zbytečné riskování. Pak je to přeceňování vlastních sil a podceňování daných podmínek,“ říká šéf lipenských vodních záchranářů Milan Bukáček.

„Podmínky jsou různé na různých lokalitách. Lidé si vůbec neuvědomují, jaká nebezpečí často bývají. A pak je to i zdravotní stav a fyzická kondice. U nás k tomu jednoznačně patří i alkohol. Ten se podílí ve velkých procentech, především mužů,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Během prodlouženého víkendu se v Česku utopilo 8 lidí. O nejčastějších příčinách mluví šéf lipenských vodních záchranářů Milan Bukáček

Při záchraně topícího je důležité využít jakékoli pomůcky – pramice, větve nebo surfového plováku.

Poslední obětí je 23letý muž, který včera večer utonul při koupání u obce Kosičky na Královéhradecku.

Hasiči jeho tělo objevili v písníku poblíž obce po kratším pátrání. Podle svědků muž zhruba 15 metrů od břehu náhle zmizel pod hladinou. Příčinu a okolnosti jeho smrti teď policie vyšetřuje.

Také další 23letý mladík utonul včera při koupání v jezeře Lhota poblíž obce Dřísy u Prahy.

Podle policie seskočil ze šlapadla, aby se vykoupal, a už se nevynořil. Nalezen byl až po hodině, záchranáři mu už nemohli pomoci.

V Polsku se o horkém víkendu utopilo 41 lidí, častou příčinou byl alkohol

Číst článek

V jezeře Lhota utonula i žena, která se ho pokoušela přeplavat.

Dalšího 23letého muže našli záchranáři v pondělí nad ránem v táborské vodní nádrži Jordán. Mladíka hledali už od nedělních deseti hodin večer. Kamarádi pohřešovaného měli podle policie v dechu 2,5 až tři promile alkoholu.

V neděli v podvečer se utopil 19letý muž v Blansku v zatopeném lomu poblíž nádraží. Mladík byl cizinec, asi z Bulharska.

V sobotu zahynuli při koupání dva lidé. Jeden muž se utopil v pískovně Malviny u Čelákovic u Prahy a další v nádrži Džbán v pražské Divoké Šárce.

V Orlické přehradě na Příbramsku se topil přibližně sedmdesátiletý muž, a přestože se ho svědci neštěstí pokoušeli oživit, zemřel.

Dva lidé skončili o víkendu v kritickém stavu poté, co se topili ve vodních nádržích v Moravskoslezském kraji.

Blanka Černá, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme