Od počátku roku zemřelo při dopravních nehodách přes 560 osob

Počet obětí dopravních nehod oproti loňskému roku vzrostl. Do včerejšího dne zemřelo už 562 lidí, což je o 48 mrtvých více než loni. Tehdejší statistiku ale ovlivnil červen, kdy kvůli povodním výrazně klesl počet smrtelných nehod. Letos bylo zatím nejtragičtějším měsícem září.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nehoda u obce Kněžnice na Jičínsku

Nehoda u obce Kněžnice na Jičínsku | Foto: Policie ČR

„Právě měsíc září se svými následky de facto vymkl celému letošnímu roku. Zaznamenali jsme nárůst o 40 procent následků, celkem tedy 77 usmrcených. Dokonce jsme měli dva dny, kdy jsme zaznamenali osm usmrcených osob, což například v loňském roce vůbec nebylo,“ přibližuje šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Pokud se ale – kvůli už zmíněnému výjimečnému červnu – pomine loňský rok, tak počet letošních obětí je zatím oproti předcházejícím letům nižší. Ve srovnání s rokem 2012 například o 41. A třeba v roce 2007 zemřelo za prvních 10 měsíců roku o 407 lidí víc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od počátku roku zemřelo při dopravních nehodách přes 560 osob, nejtragičtější zatím bylo září

Kvůli dlouhé sezoně letos přibylo obětí z řad motorkářů. Zemřelo 77 lidí, ať už řidičů nebo spolujezdců. To je o 20 víc než před rokem.

Chodců letos na silnících zemřelo už 68. Pro ně bývá podle statistik nejkritičtějším měsícem listopad. Změnil se totiž čas a je o hodinu dříve tma.

„Viditelnost hraje velmi zásadní roli. Je potřeba si říci, že dva ze tří chodců zemřou za snížené viditelnosti, to znamená zejména v noci,“ upozorňuje Lerch. „V měsíci listopadu máme třikrát více dopravních nehod s chodci než například v letních měsících,“ dodává.

Pro chodce se nově chystá povinnost nosit reflexní prvky, a to mimo obce nebo na místech, kde není veřejné osvětlení. Novela zákona, která má přinést i další změny, je v současné době v meziresortním řízení.

Pak ji čeká celý schvalovací proces, takže tuto povinnost budou mít chodci nejdříve v polovině příštího roku. Příští zimu by si také podle této novely měli řidiči povinně odstraňovat z auta led a sníh, a to nejen z oken, ale i ze střechy nebo kapoty.

Petr Jansa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme